Бюрото за защита на свидетелите бе прехвърлено от прокуратурата на министерството на правосъдието заедно със сградата, която обитава. Това стана с решение на правната комисия, която прие промени в закона на второ четене в присъствието на главния прокурор и след близо три часа дебати.

Иван Гешев подчерта пред депутатите, че прокуратурата няма да носи отговорност за последствията от този закон, които ще застрашат защитените свидетели. По време на заседанието дълъг спор предизвика решението правосъдното министерство да получи бюрото ведно с имота, в който се помещава.

Депутатите не приеха предложението на Хамид Хамид от ДПС да бъдат прехвърлени към правосъдния министър само имотите, които не са обект на решение на ВСС. По този повод главният прокурор предупреди, че ако това стане, ще е намеса в съдебната власт от страна на изпълнителната и прокуратурата е готова да сезира Конституционния съд. Имотът е предоставен на съдебната власт в лицето на ВСС през 2014 г. от правосъдното министерство, след което през 2016 г. Пленумът на ВСС пък го е прехвърлил на прокуратурата и тя го ползва за нуждите на Бюрото.

"Ние не искаме да гоним никого, ние ще съдействаме, но става въпрос за конституционни разпоредби, за имоти на съдебната власт", каза Гешев. "Ще помогнем, но има закони и Конституция, явно ще е въпрос на спор пред КС, спор между ВСС и Министерството на правосъдието, това предвиждам аз", предупреди главният прокурор. На обратната позиция застанаха Атанас Славов от ДБ и Мая Манолова от ИБГНИ, които настояха, че имотът е държавен и няма конституционен проблем министерството да си го вземе обратно. Такъв проблем с основния ни закон не видя и Крум Зарков от БСП.

И по време на това заседание на правната комисия депутатът от ИБГНИ Николай Хаджигенов, който не е неин член, отнесе забележка от председателя Андрей Михайлов.

Първа от поведението му се оплака Николина Ангелкова от ГЕРБ, която заяви, че Хаджигенов отправя обидни квалификации към присъстващи в залата и нарича "престъпници" бивши министри. "Да спазим добрия тон!", вслуша се в оплакването й председателят на комисията и смъмри Хаджигенов. Малко по-късно от Хаджигенов се жалва и съпартийката й Анна Александрова "Много ви моля, преди малко ме нарече "креслива". Много ви моля, накажете го или го отстранете", оплака се депутатката.

"Моля ви, колеги, комисията по правни въпроси става известна с обидите, които си отправяме един към друг", отново отправи призив за добро поведение председателят на комисията, предвид размяната на обиди на вчерашното й заседание, продължила и на днешното.

След почивката правната комисия се зае и със закриването на спецсъда и спецпрокуратурата на първо четене.