Главният прокурор Иван Гешев отново изненадата депутатите от правната комисия, като се яви, за да представи лично доклада за дейността на Бюрото за защита на свидетелите. Първоначално той беше оторизирал един от своите заместници да защити бюрото от намерението да бъде закрито.

"Тази служба е изключително ефективна", каза той и съзря политика в желанието за закриването й. 

"Това ще означава унищожаване на професионалния капацитет на това бюро", каза главният прокурор и посочи, че ще бъде поставен под заплаха животът на свидетели, сред които поне на един по делата срещу Васил Божков, както и на прокурори. "Ще бъдат застрашени лица, които се защитават от мафията, надявам се да не пострада някой от тях, няма да се охраняват качествено прокурори и магистрати", коментира магистратът.

"Надявам се да не е по причини от емоционален характер главният прокурор на една страна да остане без охрана и бъде закрито бюрото и спецправосъдието. Виждам политическа логика, която не съвпада с обществения интерес", коментира Гешев.

Той опонира на инициаторите от ДБ, като визира Христо Иванов, които с проекторешението посочват, че бюрото не развива никаква дейност. Това не е вярно, каза главният прокурор и даде за пример факта, че само за миналата година е имало 20 души, охранявани.

"Унищожаването на бюрото ще доведе само до проблеми с борбата с престъпността и полза ще имат само мафията и организираната престъпност", категоричен бе главният прокурор. 

Той обясни, че е дошъл в последния момент, въпреки изпращането на негов заместник, защото не е бил сигурен дали ще успее да измине 300 км и да се яви навреме. По думите му, получил поканата сутринта в 9.00 часа с обаждане по телефона.

"Надявам се, следващия път няма да ме поканят половин час преди дебата, но все пак успях в рамките на 4-5 часа да стигна до София. Темата е важна, затова се постарах да дойда в правната комисия", каза главният прокурор.

"Надявам се, че ще надделее усещането за държавност. В България имаме дарбата да унищожаваме работещи структури", заключи Гешев и призова за приемственост.