Символичните стачни действия в Министерството на външните работи (МВнР) преминават в ефективни от първи декември, съобщиха от Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба.

Обявените миналия месец символични стачни действия в МВнР не доведоха до резултат, се казва още в съобщението, цитирано от БТА.

"Поради липсата на конструктивен, открит и ефективен диалог с ръководството на МВнР по поставените стачни искания, считано от 01.12.2022 г., стачните действия преминават в ефективни за служителите от Централно управление", допълват от обединението.

Исканията на служителите са за достойно заплащане, индексиране на командировъчните средства, както и преустановяване на практиката да се намалява основната заплата при заминаване в дългосрочна командировка. Миналия месец стачните действия коментира и заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев, който заяви, че със стачката на служителите на МВнР се отправя призив за достойно заплащане в системата.

В съобщението се казва още, че при продължаваща липса на резултат по стачните искания ще бъде допълнително организиран процесът по започване на ефективни стачни действия и в задграничните представителства на България.

В периода до първи декември ще се проведе едночасова ефективна предупредителна стачка в Централно управление на МВнР.

Малко по-късно на редовния седмичен брифинг заместник-министърът и говорител на МВнР Костадин Коджабашев заяви, че "имаме уверението, че се очаква следващата година да има увеличение на заплатите в МВнР. Въпросът е поставен няколко пъти и пред министъра на финансите, и в Министерския съвет".

Доколко финансовата рамка на държавата ще позволява, това е отделен въпрос, добави обаче Коджабашев, цитиран от БТА.

Служебният заместник външен министър отбеляза, че въпросът със заплащането във ведомството не е нов въпрос.

"Това е стар въпрос. Работя в тази система от 33 години, винаги в последните 20-25 години този въпрос е стоял остро и належащо и всички ръководства на министерството са се опитвали да го решат, включително и сегашното в лицето на министър Милков", каза Костадин Коджабашев.

Той изтъкна, че от страна на ръководството на МВнР е демонстрирано неведнъж желание за ефективно и с добавена стойност решаване на проблема.