Служители на Министерството на външните работи (МВнР) излязоха на едночасова стачка с искане за достойно заплащане в системата тази сутрин. Това съобщиха от Професионално обединение на държавните служители от дипломатическата служба (ПОДСДС).

Около двеста стачкуващи хвърлиха жълти стотинки в израз на несъгласието си повече да работят за толкова ниски възнаграждения.

Във връзка с обявеното начало на стачните действия, които ще започнат от втори декември, към Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба бе отправена покана за участие в заседание на парламентарната комисията по външна политика, което ще се проведе днес от 14:30 ч. при единствена точка от дневния ред изслушване на проблемите на всички служители във ведомството.

Служителите на Министерството на външните работи (МВнР) искат заплатите им да се доближат до други сходни до министерството ведомства, които се занимават с въпросите на националната сигурност и суверенитет като Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и други служби, които се занимават с тези теми, каза пред журналисти Мартин Колев, председател на Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба (ПОДСДС) преди заседанието на парламентарната комисия по външна политика.

На този етап обявената стачка в МВнР няма да засегне мисиите зад граница и консулските служби. Но при липса на резултат от синдиката имат готовност да организират подкрепа от колегите си зад граница да се присъединят към стачните действия, съобщи още Мартин Колев.

Той обясни, че стачните действия ще се изразяват в преустановяване на работния процес, като консулските услуги зад граница на този етап няма да затварят. Колегите от Дирекция "Консулски отношения" имат пряко отношение към обработването на данните, които пристигат от нашите задгранични представителства, така че е възможно някакво прекъсване на този процес, добави Колев.

По думите му сега е дошъл моментът за стачка, тъй като това е "една енергия, която е трупана с много дълги години в министерството". Проблемите не са от вчера и от миналата година, отбеляза той и добави, че като синдикат ПОДСДС поставя тези въпроси усилено от 2019 г.

Относно изискванията за работа във ведомството Колев обясни, че в МВнР работят служители по Закона за държавния служител. Това е нашата обща администрация, а специализираната администрация включва служители с дипломатически ранг. За дипломатически ранг се изискват минимум два чужди езика и магистърска степен, отбеляза той и добави: "Аз съм с три чужди езика и магистърска степен, имам и колеги в подобна ситуация, и заплатата ми е под 1500 лв. чисто на месец".

Колев обясни, че засега се е коментирало увеличение до 30 %. По думите му това би върнало нивата на заплатите на служителите в МВнР до тези в началото на годината заради инфлацията.

Надяваме се на някакъв резултат, на някакъв механизъм, с който да може да бъде издигната Българската дипломатическа служба на едно по-високо ниво, което заслужава, каза още Колев.