"Според българските закони собственикът върху едно АД е този, който държи акциите и който е вписан в книгата на акционерите. По тези параметри собственикът (на "Дунарит") е Емилиян Гебрев. Това е! Покушението не е само срещу Гебрев, а срещу сина му и икономическия му директор, което може да се счита за опит за масово убийство". Това каза пред БНР Бойко Ноев - бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО.

"Ясно е досега, че това не е случайно. Ясно е, че и в случая при Гебрев, и в случая във Великобритания участват едни и същи лица. Ясно е, че отровата, която е била използвана, е от едно семейство", добави Ноев в предаването "Неделя 150".

Той очаква тази или следващата седмица в публичното пространство да се появят нови имена на руски граждани, които са присъствали в България.

"Разследващите във Великобритания, които сериозно се грижат по този въпрос, са установили, че има поне още едно лице, което идвало в България две седмици преди да бъде отровен Гебрев. Това съвпада с взривовете в заводите в Сопот. През март и април 2015 година в Сопот има два пъти мощни производствени аварии - два взрива. Това съвпада с пребиването на това лице. Сопотската площадка е изцяло държавна собственост. Очевидно има много обстоятелства и факти, които навеждат на мисълта, че представители или хора, свързани по някакъв начин с Русия, участват в едни дейности в България, които са насочени против българската оръжейна индустрия", каза бившият министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО.

Той коментира и въпроса с лизенците за оръжие.

"Откакто министър е Караниколов, се наблюдава пробив в българските позиции по въпроса за лицензите (за оръжия). Има един стар спор между България и Русия - руснаците твърдят, че военното производство в България се извършва по техни лицензии, което не е вярно. Всички български правителства досега са отхвърляли тази теза. За първи път това правителство, под ръководството на Министерство на икономиката и в частност Караниколов, прави пробив в тази българска позиция, което кара сдружението, на което Академик Воденичаров е съпредседател, да пише писмо до цялото правителство, до всички държавни власти, в което казва "с тревога научаваме, че Министерство на икономиката е поканило по своя инициатива руската страна за преговори...". Отправянето на покана от българска страна означава само едно - че България е готова готови на компромиси", каза Бойко Ноев.

По думите му, в проекта, който руската страна е връчила на българската се казва, че България прекратява военното си производство по документацията, предоставена от Русия.

"По този въпрос Министерство на икономиката, под ръководството Караниколов, е направило пробив. От два месеца насам, по разпореждане на Караниколов, държавните предприятия - ВМЗ "Сопот", НИТИ (Научно-изследователски технологичен институт б.р.), "Кинтекс" и "Авионамс", са напуснали СБОИ - Сдружението на българската оръжейна индустрия, на което акад. Воденичаров е съпредседател. Държавните предприятия, под ръководството на Караниколов, обвиняват ръководството на СБОИ, че използва организацията за лични цели. Затова не виждам за какво ще говорят академик Воденичаров и синдикатите с Караниколов. С Каракачанов - да, тъй като той е принципал на бъдещите модернизационни проекти, но Караниколов е сред хората, които заемат една позиция, която аз бих казал, е позиция за разрушаване на българската оръжейна индустрия". коментира Бойко Ноев.

Той допълни, че е готов да отиде в ДАНС заедно с Караниколов или да влезе в дебат с него:

"Много неща, които господин Караниколов говори, не са верни и аз съм готов да седна заедно с него в едно студио"

Караниколов има "пряко отношение" към офшорна фирма и нейна "атака" срещу дружествата "Дунарит" и ЕМКО, каза още бившият министър и нарече това "недопустимо".

Той поиска отговор от министъра на този въпрос, както и да коментира следното:

"В момента се говори, че се подготвя приватизацията или частичната приватизация на ВМЗ-Сопот, което е в забранителния списък. Подготвя се продажбата на 40% от ВМЗ-Сопот на бизнесмени от Залива (Персийския залив - б.р.). По тези въпроси имам много свидетелства от хора в държавната администрация"

В момента над "ВМЗ-Сопот" е надвиснал международен арбитраж във Вашингтон за щети до 50 милиона евро за щети, които ВМЗ-Сопот е нанесъл на частна собственост по времето на министър Караниколов, а Министерството на икономиката се опитва да прикрие това, каза още Ноев.

Той коментира и информациите за своя и на Емилиян Гебрев близост до банкера Цветан Василев:

"Гебрев и Цветан Василев, аз съм свидетел, не могат да се гледат от началото на 90-те години. Те нямат никакви общи интереси. Моите отношения с Гебрев са приятелски".

В предаването "Неделя 150" академик Стефан Воденичаров заяви, че е притеснен от ставащото в "Дунарит" и неизяснената собственост на завода.