„Ще се постарая да бъда максимално откровен и коректен,” каза Трайков и уточни, че е подал оставката си в петък на обяд, като не е посочвал мотиви, защото му е била поискана.

По думите му премиерът Бойко Борисов е този, който трябва да каже какви са мотивите.

„Личните интереси са едно, но ако имаш кауза, която те прави политик, ако искаш да бъдеш български държавник, личното трябва да остане на заден план,” заяви министърът в оставка.

По думите на Трайчо Трайков по време на полета от Катар не е ставало дума за неговата оставка. Когато делегацията кацнала в София вицепремиерът Цветан Цветанов го уведомил, че има политическо решение тя да му бъде поискана.
Премиерът казал в последствие в разговор с Трайков, че нещата така му били представени, че отговорността за провала в Катар била изцяло на икономическия министър.

Икономическият форум в Катар е организиран от Агенцията за малък и среден бизнес към МИЕТ, заяви преди ден министърът на външните работи Николай Младенов. "Тази организация в Катар не се случи, както трябваше. Тогава Външно министерство пое нещата в свои ръце. Направихме каквото можахме. Туширахме липсващата организация от българска страна", добави Младенов и уточни, че е била организирана втора среща същия ден, на която са подписании няколко сериозни договора.

„Бях шокиран от изказването, че Министерството на икономиката не си е свършило работата,” заяви Трайчо Трайков. Той добави, че външният министър Николай Младенов отказал помощ от икономическото министерство за организацията на проваления бизнес форум в Катар. Гафът бе представен като формалния повод за освобождаването на министъра. Вчера Борисов каза, че докато в Катар се провалял бизнес форумът, Трайков се печал на плажа.

"В Катар нямаше много смисъл да се съберат български и катарски фирми, за да уреждат сделки. Катар е малка страна като население и територия и не се разчита на такива форуми. Това беше идея изцяло на Външно министерство. Изразих моя скептицизъм, но министър Младенов държеше на това и той пое изцяло организацията. Неговите хора дори отказаха нашата помощ", обясни Трайков. Когато се оказал сам в залата, заедно с представителите на българския бизнес, а от катарска страна не дошъл никой, Трайков веднага писал на Младенов.

"Не знам дали е знаел премиерът това. Аз веднага писах на Младенов, когато видях какво стана на бизнес форума. Не ми е минало на ум да се оплача на премиера. Но сега вече разбирам, че не съм го направил аз, но го е направил той", разказа министърът в оставка, имайки предвид външния министър.

Трайков не скри огромното си разочарование от Младенов, когото смятал за приятел, и с когото твърди, че били съмишленици. "Смятал съм го за приятел и съмишленик. Бях шокиран, когато чух да казва, че моето министерство не си е свършило работата".

На въпроса вярно ли е, че е ходил на плаж, както го обвини премиерът Борисов, вместо да се занимава с бизнес форума, Трайков заяви: "Имам 120 свидетели, че бях на форума, бях там първи. На плаж в паузата ходиха всички, без изключение. Не виждам нищо лошо в това. Аз имах най-натоварената програма", обясни той и допълни, че визитата в Катар не е провал и дори е била навременна и с много съдържание.

Междувременно вицепремиерът Цветан Цветанов коментира в ефира на Дарик: „Когато има организиран икономически форум и когато министърът на икономиката е там с представителите от българския бизнес - сто и няколко фирми, къде трябва да бъде според вас министърът на икономката? Това е форум, който е в интерес на българската икономиката. За един бизнес форум кой трябва да има отговорност? Водещ трябва да бъде министърът на икономката". По думите на Цветанов оставката на Трайков е заради лични мотиви.

По повод коментарите на вече бившия министър на икономиката Трайчо Трайков, че оставката му е била поискана именно от Цветанов, самият той обясни, че това, което е имало като разговор между премиера Борисов и Трайков, е било между тях двамата. „Аз трябваше просто да взема на хартиен носител оставката, която трябваше да бъде депозирана от г-н Трайков. Дори и да съм водил разговор, с когото и да било, всичко това е със знанието и със, разбира се, съгласието на премиера”, коментира още Цветанов, цитиран от БНР.

Пред bTV Трайков посочи още, че Делян Добрев ще бъде добър икономически министър. Трайков призна, че е научил за назначението му от медиите и го насърчил да приеме предложението. „Няма начин да не се греши – свръхчовеци няма. Опитът да се представяш за безгрешен е комичен и абсурден,” каза още Трайков.

Допускал съм грешки, но не и такива, които да са наранили обществения интерес", посочи Трайков. „Не си тръгвам разочарован, но бих искал нещата да могат да се случват по-лесно в политиката и управлението на страната,” заяви Трайчо Трайков.

Големите енергийни проекти, от които зависи бъдещето на България, стратегическата посока и дългосрочната конкурентоспособност на икономиката, стават бавно и трудно, обясни бившият министър на икономиката и енергетиката. За Трайчо Трайков АЕЦ „Белене” е проект, който струва много и ефектите му ще се чувстват десетилетия напред. По думите му 0,1% разлика в цената означава всеки българин да е по-беден с доста. Това са неща, които изискват цялата политическа подкрепа на правителството, смята той.

„Има много начини АЕЦ „Белене” да не се случи, както трябва, и много малко начини да се случи, както трябва,” каза Трайков. „Ако проектът се случи така, че да отговори на националните интереси, няма значение кой е загубил работата си.” Според Трайков не е в интерес на България реализирането на проекта „изцяло с руснаците, с тази стара турбина, на тази висока цена”.