Бойко Борисов призова ГЕРБ в столицата да подкрепят кандидата на ПП-ДБ за кмет Васил Терзиев.

Малко по-рано Кирил Петков потърси подкрепа от ГЕРБ със статус във фейсбук профила си.

"Хора, може да не харесвате ПП-ДБ, може да не харесвате мен, може да не харесвате правителството. Но, десни хора, не може да си позволим комунист с фразеология и мислене от 1973 г. да оглавява София през 2023г.", написа Петков.

Последва и отговорът на Борисов.

"Ние трябва да подкрепим кандидата на правителството Васил Терзиев, колкото и да не ми е отвътре, да ги видим след това дали и какви мнозинства ще направят в общинския съвет. Ще се вслушам в казаното от Петков, но публично ще го питам всеки ден, ако направи уйдурма в Столичния общински съвет с тези другите хора", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Самоков.

Малко по-рано Кирил Петков потърси подкрепа от ГЕРБ със статус във фейсбук профила си.

"Хора, може да не харесвате ПП-ДБ, може да не харесвате мен, може да не харесвате правителството. Но, десни хора, не може да си позволим комунист с фразеология и мислене от 1973 г. да оглавява София през 2023г.", написа Петков.

"И се обръщам към Христо Иванов и Атанас Атанасов - още имате време. Така, както аз изнасилвам партията в момента, обърнете се и ще видим във вторник - дали сте били искрени в своя пост и ако сте играли срещу нашите кметове, то ще ви се върне", подчерта Борисов.

"Призовавам ви - обърнете се към вашите избиратели, за да не се чупи това мъничко евроатлантическо мнозинство... Ние правим компромис, и заради държавата, и заради правителството. Колкото и да не одобряваме някои неща - това е по-доброто", заяви лидерът на ГЕРБ.

"И нашите, и вашите поне мъничко да се убедят, че държавата ни интересува повече от партията, от кандидатите и че искаме да не се счупи това евроатлантическо мнозинство. Каквото и да ви кажа повече от това, няма смисъл", подчерта Борисов.

Борисов посочи, че в момента трябва гласоподавателите в София да избират между червено и тъмночервено.

"В момента избираме между червено и тъмночервено в София. Трябва ли обаче да се поддадем на емоцията и в личното си партийно его да направим така, че България да тръгне още по-надолу?! Поне това правителство е ясно, че държи твърд курс срещу агресията на Путин, срещу агресията срещу Израел, за проевропейско и проатлантическо бъдеще на България", допълни Бойко Борисов.

"Истинският избор за десен кандидат приключи през миналата неделя", допълни той по повод отпадналия кандидат на ГЕРБ Антон Хекимян.

Така лидерът на ГЕРБ за два дни смени неколкократно позицията си, след като първо направи намек да бъде подкрепена Ваня Григорова. Борисов отсече: "по-добре държавна собственост от държавна сигурност", а на следващия ден каза, че се е пошегувал, но обвини партньорите от властта и мнозинството, че не подкрепят на балотажи кандидати на ГЕРБ срещу други. Лидерът на ГЕРБ показа, че е раздразнен от факта, че ПП-ДБ преговаряли за тайна подкрепа с други партньори, като намекът се отнасяше за БСП. 

Последва неговата констатация, че сглобката вече не съществува и че на национално съвещание в сряда ГЕРБ ще решават дали да останат в управлението. Докато ГЕРБ и ПП-ДБ си разменяха реплика, съпредседателят на ДПС Делян Пеевски призова да спрат с това безотговорно поведение, защото България е по-голяма от партиите.