ГЕРБ няма да подкрепи никой от двамата кандидати за кмет на София, които ще се явят на балотажа в неделя, стана ясно от думите на лидера на партията. Бойко Борисов, който говори за първи път след като кандидатът му за столицата остана трети, призова симпатизантите си да гласуват по съвест.

"По-добре държавна собственост, отколкото Държавна сигурност, както каза Хекимян. В София 3 години се водеше целенасочена атака от всички срещу Йорданка Фандъкова и ГЕРБ. Най-добрият начин да си върнем София е като я загубим. Сега ние ще я спасим от "спасителите", защото ги познавам тези хора - те не могат да работят, те са мързеливи", каза още лидерът на ГЕРБ относно това кой би предпочел да спечели в столицата. 

"Няма по-лошо от това да направиш непоискано добро и дадеш непоискана подкрепа. След като нямаме общо решение за изборите в страната, нека нашите избиратели да гласуват по съвест на балотажите на кметския вот".

Според него е било естествено ГЕРБ и ПП-ДБ да се подкрепят взаимно, за да може почти всички кметове в страната да са на двете политически формации. "Това щеше да гарантира допълнителна стабилност. Но те са избрали друг път. Мислят, че с изнудване и натиск ще продължат", коментира още Борисов.

Относно представянето на партията му според него на национално ниво изборните резултати на ГЕРБ са отлични на фона на останалите политически формации. "Всички партии вървят надолу, дори "Възраждане", подчерта Борисов. 

Той отчете, че след местните избори в неделя ГЕРБ печели на първи тур в 95 общини, от които седем областни града. В 71 общини ГЕРБ е на балотаж, включително в 17 областни града.

"537 094 гласували за ГЕРБ, 1499 местни депутати в страната. ПП-ДБ имат 273 184 гласове в страната, 356 общински съветници. Дори БСП и ДПС имат повече от ПП в страната. Това са мандатите".

Загубата на кметските избори в София била очаквана, но той не очаква стабилност в местния парламент. 

"С 23-ма общински съветници от 61, те имат възможност да правят мнозинства, с БСП - сглобка, с "Възраждане" - сглобка, с ИТН - сглобка или с нас - сглобка. Само че три години те бяха безмилостни - всяка фуга, плочка, паве беше снимано от вас (медиите) и аз се надявам на вашата обективност и да мерите със аршин след няколко месеца. 

Резултатът за мен в София е очакван и заслужен след тази масирана атака срещу нас и поздравявам победителите. Така е коректно и нека най-добрият да победи!".

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за кмет на София Антон Хекимян има 1800 гласа повече от гласовете, подадени за листата за общински съветници на ГЕРБ, което значи, че е привлякъл гласове от периферията, коментира още Борисов.

Той отбеляза, че ГЕРБ са заложили на номинацията на Хекимян с "идеята да стартираме с независим кандидат, с нови идеи, който да може да поправи и грешките". По думите на Борисов доскорошният журналист "ще има функции в партията оттук нататък". Лидерът на ГЕРБ каза още, че от партията имали и друг кандидат за кмет на столицата, но се оказало, че няма адресна регистрация и уседналост. 

Борисов определи ниската избирателна активност като наказание за цялата политическа класа.