"След няколко дни ще приемем премиер-министъра на България Бойко Борисов." Това потвърди Владимир Путин на срещата си с президента Румен Радев в Сочи.

Водещата тема на разговорите на Борисов в Москва ще бъдат енергийните проекти. Една от датите, която се посочва неофициално, е 29-30 май.

Вчера президентът Румен Радев, който е на работно посещение в Русия, посочи пред премиера Дмитрий Медведев, че най-голяма сигурност на газовите доставки за Европа може да се постигне само с газопровод от Русия до българското крайбрежие, а освен това възраждането на АЕЦ "Белене" предполага и участието на Москва. На свой ред Медведев изтъкна: "Сега през май е Вашата визита, в близко време чакаме и визита на премиера Борисов".

Смятам, че посещението на президента Радев е добър сигнал за възобновяване на пълноформатните руско-български отношения, каза президентът Владимир Путин след срещата с президента Румен Радев.

В руската преса се коментира, че са необходими активни действия за раздвижване на двустранните проекти и от страна на българското правителство.

България има определено шанс да получи втората тръба на "Турски поток", която в момента е със замразено строителство, заяви за RT водещият експерт на "Фонд за национална енергийна ефективност" на Русия Игор Юшков.

Миналата седмица правителството внесе в Народното събрание предложението си за рестарт на проекта АЕЦ "Белене" и отпадане на мораториума върху строителството. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова предостави доклад, който съдържа конкретни предложения за възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на атомната централа в Белене, в това число и отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице.

По думите на министъра на екологията Нено Димов от екологична гледна точна строителството на АЕЦ Белене не е опасно.

Междувременно от АБВ обявиха, че организират митинг днес в подкрепа на изграждането на АЕЦ "Белене".