"Има оценка за въздействието върху околната среда относно проекта за АЕЦ "Белене". Тя е спазила изцяло международното законодателство, включително българското. От тази гледна точка сме спазили напълно процедурата. Имаме всички документи от екологична гледна точка", заяви пред Нова телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Темата за АЕЦ Белене излезе отново на дневен ред, след като МС внесе в парламента предложение за отмяна на мораториума за строителство на нова ядрена централа. Към проекта сериозен интерес проявява китайски инвеститор.

Българското условие е да няма държавни гаранции за инвестицията и задължение за изкупуване на ток на преференциални цени.

Относно мястото, където ще бъдат съхранявани отпадъците, по думите му, това е въпрос, който е от компетенциите на Министерството на енергетиката.

"Щом има действаща оценка за въздействието, това означава, че от екологична гледна точка не е опасно да се построи АЕЦ "Белене", заяви Димов.

Най-вероятно АЕЦ "Белене" няма да бъде построена, а просто кражбите ще продължат както и в предишния период. Това, че не е необходима, се доказа от множество доклади на известни институции, показа се и от т.нар. доклад на БАН. Ако прочетете заключителната част, ще видите, че ясно е казано, че в най-реалистичния вариант България няма нужда от нови мощности до 2040 година със запазен потенциал за огромен износ". Това каза енергийният експерт проф. Георги Касчиев за БНР.

Една от коментираните теми е увеличението на екотаксите за дизелови автомобили над 10 години.

"Промяната, която се прави, е новите автомобили да бъдат с намалена екотакса. Електромобилитие няма да плащат. За по-старите ще има увеличение, като то е в рамките на около 15%. Това е една от множеството мерки, които трябва да се предприемат в тази посока", уточни екоминистърът.

Междувременно във Варна протестират срещу добиването на газ в Добруджа. Те се притесняват, че има опасност Девненските извори да бъдат замърсени, каквато е констатацията на двете басейнови дирекции.

"Има потенциален риск и от тази гледна точка районната инспекция във Варна е дала отрицателно становище. То беше обжалвано пред мен, потвърдил съм решението и естествено сега има възможност да се отиде на съд, която е и следващата инстанция", коментира Нено Димов.

Той коментира и изваждането на плажа "Болата" от резервата "Калиакра". По думите на министъра територията остава защитена. Разликата е, че е дадена за стопанисване на местните общности и кмета на района.