Така Бойко Борисов потвърди думите си от юли месец, когато заяви, че ако партията не спечели вота за държавен глава, това ще означава, че хората вече имат различно виждане за управлението, затова ще подаде оставката на правителството и ще има предсрочни избори.

Днес той допълни пред журналисти, че на балотажа вече се търси подкрепа и от други партии, а някои хора се отказват и изобщо не гласували, затова е важен резултатът на първия тур.

Попитан дали, ако кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева спечели, ще е продължение на политиката на президента Росен Плевнелиев, премиерът отговори, че Плевнелиев е получил отлична оценка от всички западни страни.

От мен вие лоша дума не сте чули да кажа, освен че се е справял прекрасно. Ние сме членове на ЕС и НАТО, така че тези оценки ни интересуват много. Грешката му е, че правейки се на ястреб, и аз съм му го казвал в очите и публично до голяма степен, влоши отношенията ни с Русия. Сега мисля, че с добронамереността, която имаме, и аз и президентът Путин и Медведев успяхме да отрегулираме нещата”, каза още той, цитиран от "Фокус".

По думите му Цачева трябва да е умерена - такава, каквато е. Според Борисов президентският пост е за Според него президентският пост е за улегнал, за "прекипял човек, който спокойно да седне, да балансира, да убеждава с целия си жизнен опит".

На въпрос дали коментар на лидера на БСП Корнелия Нинова, че това е началото на края на партията са го ядосали, той отговори:

Това го слушам от 10 години. Първо те нямат кандидат. Нашият противник е Илиана Йотова, защото тя си е БСП. Това е сериозният човек в партията. Отидоха, взеха един човек, който Първанов го е направил генерал, на мен ми козируваше и това бил техния кандидат. Защо ходи с момите напред-назад – кого ще слуша?”.

Борисов подчерта, че в условията на управления на БСП ГЕРБ са ги побеждавали най-силно.

Съжалявам, че нямат кандидат, защото да издигнеш непартиен член, не от твоята партия, да го вземеш от първия гарнизон, който срещнеш, самото защото е честен и почтен. Това означава, че в БСП няма честен и почтен. В ГЕРБ си имаме много почтени хора и си избираме от тях”, добави министър-председателят.

По думите му в неговата партия за всяко състезание избираме най-подготвените. Той изрази убеденост, че в сферата на президентството г-жа Цецка Цачева и вицеадмиралът Пламен Манушев, който бе издигнат за кандидат-вицепрезидент, са най-подходящите.

"Другите ни са по-рейтингови, но не са толкова подготвени за този пост”, поясни той.

Борисов каза още, че кандидатиралия се като независим Пламен Орешарски е най-омразният за ГЕРБ човек заради щетите, които нанесъл на държавата.

"Орешарски беше премиер на БСП, това не сме го забравили. И на БСП, и на ДПС, тогава и с подкрепата на "Атака”.Да не стане някога да ни кажат и за Радев така, както за Орешарски - беше от нашите, ние го подкрепяхме, пък после не е наш”, допълни премиерът.

По думите му кандидатурата на Орешарски е пряко насочена срещу ГЕРБ, но надали има здравомислещ човек, който си мисли, че той може да спечели тези избори.

Цветанов: Най-добрите сме, ще спечелим

Нашите кандидати са най-добрите, ще спечелим изборите, заяви междувременно председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, който внесе документите за регистрация на кандидат-президентската двойка на партията.

По повод думите на премиера, че ще подаде оставка, ако Цецка Цачева не спечели на първи тур, той заяви категорично:

Убеден съм, че с нашата организация, с хората, които вярват в ГЕРБ, и това, което партията направи през всичките тези годни, ще спечелим изборите. Това е благодарение на доверието, което имаме в хората. Смятам, че нашите кандидати са най-добри".

Все пак Цветанов добави, че не трябва да подценяват и опонентите си и да имат уважение и респект.

Той уточни, че утре ще направят представяне на рекламните си материали в техния офис, а официално ще стартират предизборната кампания на 9-ти октомври в зала „Арена Армеец".

Самата Цецка Цачева ще излезе в неплатен отпуск по време на предизборната кампанията, "за да не създава някакви внушения", а нейните функции на председател на парламента ще поеме заместникът й Димитър Главчев. Цветанов уточни, че не жалае да оглявява Народното събрание.

По-рано той защити избора на Цачева с думите, че тя има "брилянтни познания в правото", че е "страхотен човек и душата на компанията", както и истинска достойна майка.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Радан Кънев срещу Цветан Цветанов за членството на Цецка Цачева в БКП