Доволен съм от изборите, щом победихме при този хейт, при това участие на президента, коментира премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в Габрово по повод резултатите от европейските избори.

"Даже ми е много драго в Асеновград, че отидоха и Радев и Корнелия - събраха се накуп и ги бихме с 1000 и кусур гласа повече. При пряко участие на президента срещу нас в полза на БСП"  каза още лидерът на ГЕРБ, цитиран от "Фокус".

Според премиера в предизборната кампания са били нанесени лични обиди, имало е злост, а прогнозите на част от социолозите са били лъжливи, но партия ГЕРБ е победила лидера на европейските социалдемократи в България.

"Очевидно е, че беше силно преувеличена ролята на Цветанов и този залп срещу него - да отстрелят флагмана, така че без него едва ли не ще спечелим изборите. Видяхте, изтеглих го назад, структурите си работят, евродепутатите ни са в пъти, в класи по-добри от тези от другата страна. Те въобще една европейска тема не повдигнаха", каза още Борисов.

Преди изборите шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветанов Цветанов, който беше в центъра на скандала с евтините имоти, купени от управляващите, беше принуден да се оттегли от парламента, а Борисов намекна, че съдбата му в партията ще зависят от представянето на партията на вота за Европарламент. Самият Цветанов, който водеше активна предизборна кампания и сам я отразяваше във фейсбук профила си, реагира в мрежата едва малко преди полунощ. "Благодаря от сърце на всички структури на ГЕРБ за силната мотивация и добре свършената работа!" написа той.

"Евродепутатите са ни в пъти, в класи по-добри от тези от другата страна. Те въобще една европейска тема не вдигнаха. Тези момчета и момичета показаха  компетентност, знание и можене и са все млади хора", каза още Борисов.

Той посочи, че от резултатите до момента вижда, че в големите градове ГЕРБ продължава да е първа политическа сила сред на-младите, сред хората в активна възраст, работещите.

В чужбина също можем да направим малко повече за българите. С Горанов говорих да направим повече за българите там и по-специално за образованието, уточни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че не е участвал в предизборната кампания, а единствено е показвал направеното и подчерта, че тази разлика е важна.

Днес Борисов инспектира строителните дейности по инфраструктурни обекти в Севлиево и Габрово.

"Сигурен съм, че българите не знаят други българи какво правят. Толкова ми е драго да гледам как сме го направили - работни места, работниците взимат добри заплати. И ако се замислиш - имаме поне 50 такива строителни площадки в държавата", заявил още премиерът при инспекцията на обходния път на Габрово. В нея участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Вижте снимки >>

Зам.-министърът е информирал, че се очаква обходният път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, да бъде завършен предсрочно. Това е грандиозен проект не само за Габрово, но и за Северна България, защото ще осъществи връзката към бъдещия тунел под Шипка и вертикалната връзка Русе - Велико Търново, част от Трансевропейския коридор номер 9.

При преминаването в близост до стадиона за ръгби в Габрово, премиерът подчерта, че след една-две години шофьорите ще минават на скорост по новоизградения път, който ще е резултат от усилията и труда на хиляди български строители. "Работниците са от Велико Търново. Все едно с ръка работят. Направо са вълшебници", заявил премиерът, наблюдавайки строителните дейности.

Мащабният проект по обходния път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, е разделен на пет етапа и се изпълнява в две фази, се припомня в прессъобщението.

В изпълнение е първата фаза, която включва строителството на четири участъка от обекта и етапна връзка с обща дължина 23,25 км, както и изработването на разширен идеен проект за тунела под връх Шипка (3,22 км).

Втората фаза обхваща строителството на петия участък от път III-5004 "Обход на гр. Габрово", включително и на тунела под Шипка. Общата дължина е 10,553 км. От тях новото строителство е 7,633 км (включително 3,2 км тунел под връх Шипка) и рехабилитация на 2,92 км. Общата дължина на двете фази е почти 34 км.

Досега 82 на сто от строителните дейности по първата фаза са изпълнени. Обектът е разделен на няколко участъка. Рехабилитирани са близо 7,7 км като първи участък и е издадено разрешение за ползване. В следващия участък е извършена рехабилитация, реконструкция и ново строителство. На 21 ноември 2017 г. е подписан Акт 15 за установяване на годността за приемане на строежа. Рехабилитирани са 3,27 км от съществуващ път и са построени нови пътни връзки: Севлиево - Велико Търново, и Казанлък - Габрово, от пътен възел "Поповци".

В изпълнение са трети и четвърти участък. Изграждат се отсечка с дължина 9,2 км и етапна връзка с дължина 3,13 км. Работи се също по четири мостови съоръжения. Изпълнява се и тунел с дължина 540 м. Крайният срок по договора е 17 юли тази година.