Обединителят на нацията, според мен, трябва да преценява с кои хора се сдружава и прави поход. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов преди началото на обсъжданията за многогодишната финансова рамка на ЕС.

"Съвети на никого не давам. Само преди два дни на 30-годишнината на КНСБ дадох пример как институциите трябва да се държат един към друг, посочи Борисов. Мисля, че не е никакъв проблем за милионна партия да изкараме 100 души да го освиркват където и да е. Това е много погрешна политика, не им прави чест", коментира премиерът.

"Не му давам оценка, негова работа си е. Когато аз сгреша, извинявам се, като всеки човек, когато изпусна дума - все пак не съм завършил университет за държание. Човек може да сгреши, затова има прошка веднъж в годината. Дадох пример - отидох, подадох му ръка", допълни Борисов.

"Това не помага на стабилността, инвеститорите, на целите, които си поставяме - с над 10 процента всяка година да се вдигат доходите", посочи министър-председателят. По неговите думи само стабилна икономика и среда могат да дадат желания ефект.

Политическите скандирания при почитане паметта на Васил Левски вчера стаха повод за ожесточен спор и в пленарната зала на Народното събрание днес. Двете основни парламентарни групи - на ГЕРБ и на "БСП за България", прочетоха декларации, като управляващите обвиниха за грозните сцени президента Румен Радев, а опозицията го защити и на свой ред контраатакува с нападки срещу правителството.

"Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция и по този начин подрони авторитета й и я принизи до нивото на маргинална партийна агитка", каза в декларация от името на ПГ на ГЕРБ Тома Биков. От ГЕРБ изразиха позицията, че традицията паметта на Васил Левски да бъде почетена със смирение, е била нарушена от българския президент.

В отговор на трибуната излезе зам.-председателят а ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. От името на социалистите той обяви, че ГЕРБ трябва да си отговори на въпроса защо българските граждани ги освиркват, а вината не е в президента и в БСП.

"Държавният глава е избран пряко от българските граждани, той има право да води български граждани, да бъде заедно с тях, да ги изслушва, да изразява тяхно мнение, да се вслушва в неволите, но при вас като че ли основен проблем е защо той не хвали правителството", коментира зам.-председателят на ПГ на левицата.

По-късно днес президентът Румен Радев отвърна на обвиненията. "Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление", коментира лаконичено президентът в Русе, където присъства на честванията по повод 142 години от освобождението на града.