Президентът Румен Радев отвърна на обвиненията за провокиране на поругаването на паметта на Васил Левски. По време на поклонението пред паметта на Апостола на свободата вчера сред множеството се чуха освирквания и политически скандирания срещу правителството.

"Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление", коментира лаконичено президентът в Русе, където присъства на честванията по повод 142 години от освобождението на града.

Сред хората, които се преклонениха пред паметника на Васил Левски в сряда вечерта в София се събраха поддръжници на БСП и други опозиционни формации. С ясна политическа цел те привлякоха целенасочено внимание и се наложи държавният глава да ги призове да прекратят действията си.

Случилото се стана повод за ожесточен спор в пленарната зала на Народното събрание днес. Двете основни парламентарни групи - на ГЕРБ и на "БСП за България", прочетоха декларации, като управляващите обвиниха за грозните сцени президента Румен Радев, а опозицията го защити и на свой ред контраатакува с нападки срещу правителството.

"Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция и по този начин подрони авторитета й и я принизи до нивото на маргинална партийна агитка", каза в декларация от името на ПГ на ГЕРБ Тома Биков. От ГЕРБ изразиха позицията, че традицията паметта на Васил Левски да бъде почетена със смирение, е била нарушена от българския президент.

В отговор на трибуната излезе зам.-председателят а ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. От името на социалистите той обяви, че ГЕРБ трябва да си отговори на въпроса защо българските граждани ги освиркват, а вината не е в президента и в БСП.

"Държавният глава е избран пряко от българските граждани, той има право да води български граждани, да бъде заедно с тях, да ги изслушва, да изразява тяхно мнение, да се вслушва в неволите, но при вас като че ли основен проблем е защо той не хвали правителството", коментира зам.-председателят на ПГ на левицата.

"Не приемам и обидите относно участниците в това шествие", каза Стойнев и посочи, че в декларацията на ГЕРБ се е говорело за маргинали, хора от миналото, политици, които едва ли не нямат морал. Според него не прилича на народни представители, особено на политическа партия, която има амбициите да ръководи тази страна, да се отнася с такова пренебрежение към български граждани. За това разделение и за тази омраза, която насаждате между българските граждани, говорим и искаме да преодолеем, добави депутатът от БСП.

Честванията на 142 г. от Освобождението на Русе, преди които преиздентът Румен Радев коментира събитията пред паметника на Васил Левски в София и последвалите дискусии в парламента, започнаха от катедралния храм "Св. Троица". Там се състоя историческата възстановка на посрещането на руските войски - начело с генерал Тотлебен, в която участваха членове на дружеството "Традиция". По-късно пред Паметника на свободата имаше церемония, където държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния караул и приветства русенци.

Румен Радев каза, че за първи път е бил в Русе преди много години като курсант в авиобазата край село Щръклево.

"Още тогава бях впечатлен от уникалния културен и архитектурен облик на града. Най-вече бях пленен от свободолюбивия, аристократичен и прогресивен дух на русенци. С огромно удоволствие съм тук, сред вас, да ви поздравя за вашия празник, да честваме заедно Освобождението на Русе", каза президентът.

По думите му историята пази тревожните и трудни дни от Руско-турската война.

"Русенци се гордеят със своя огромен принос за Освобождението на България. Много преди освободителните руски войски да влязат в града, русенци вече бяха свободни по дух, бяха свободни в своите мисли и действия, бяха свободни в мечтите си за една бъдеща силна, свободна и достойна България", каза Радев.

Президентът заяви, че еуфорията от свободата е отключила самочувствието, прогресивния дух и стремежа към новото, натрупан от русенци през годините на Възраждането.

"Не е случайно, че вашите предци бързо превърнаха Русе в център на икономически и културен подем", каза Радев.

По думите му изразът "За първи път в България" се е превърнал в една от емблемите на Русе - европейската врата на България.

"Затова съм изключително доволен, че вие, техните наследници, продължавате тази традиция. Сигурен съм, че сплотени около новото общинско ръководство, Русе ще продължи с още по-бързи темпове да се развива като икономически, образователен, културен и туристически център, като важен елемент от Дунавската стратегия", каза Радев.

Той припомни, че преди почти две години е събрал в Русе президентите на Австрия и на Румъния, за да се върне фокусът към тази стратегия. Радев заяви, че ще продължи да настоява тя да се развива.

Той каза още, че по-късно днес ще има среща с младите хора на Русе.

"Наша задача е всички заедно да правим така, че младите хора да се чувстват пълноценни - да учат в Русе, да живеят в Русе, да сбъдват своя потенциал, талант и мечти в Русе. Нека го постигнем с общи усилия. Вярвам в бъдещите добри дни за Русе, които тепърва предстоят", заяви Радев.

По време на церемонията слово произнесе и кметът на Русе Пенчо Милков. Той каза, че "скъсването на робските вериги изисква нашето единение като общество. Ние, като русенци, носим огромна отговорност пред славните прадеди".