Председателят на парламента Цвета Караянчева направи остро изявление срещу президента Румен Радев, който днес поведе шествие в памет на Васил Левски, а участниците в него освиркаха управляващите. Дори се наложи държавният глава да вземе думата след столичния кмет Йорданка Фандъкова, за да призове недоволните граждани да спрат. 

Ето какво написа малко по-късно Караянчева в официалния си профил във Фейсбук:

"Разделението на нацията, за което Румен Радев работи вече трета година в Президентството, тази вечер даде отровните си плодове пред паметника на Апостола. С освирквания и грозни дюдюкания няколкостотин човека, поведени от президента, оскверниха по безподобен начин паметта на Левски в ден, когато уж трябваше да сме единни в преклонението. Неее, няма да допуснем политизация, кълняха се вчера организаторите на шествието от "Дондуков" 2 до Паметника.

Защо ли никой не беше изненадан, когато екнаха режисираните скандирания "Мафия" и "Радев"? Заради нечии болезнени амбиции и дребнаво озлобление доведената тълпа оскверни демонстративно историческата ни памет, последните останали нишки патриотизъм, които ни обединяват, и в крайна сметка - паметта на Апостола на свободата. Защото на някои им беше по-важно да разчистват лични сметки и да бълват омраза, вместо да преклонят глави пред една от последните ни останали национални икони.

"Разделяй и владей" е една от най-циничните политически максими през вековете. Тази вечер президентът Радев доказа, че няма да се поколебае да дълбае разделителни линии дори пред паметника на Левски. Обаче втората част, поне тази вечер, за негово съжаление, му се изплъзна. Защото тази вечер демонстрира също, че той не знае какво е тълпа и няма идея как да я контролира. Явно на този етап стратегията му ще е да руши. Да пали фитила, независимо какво ще изгори. Да гори там Левски, да гори националното самосъзнание, да горят последните мостове на единството на българите...

Ясно е как историята ще запомни този поход срещу душата на нацията. Но това е в бъдещето. Така, както сме тръгнали, повече трябва да се боим за утрешния ден".

В словото си Румен Радев отново критикува, макар и индиректно, управляващите:

"Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?"

В шествието, оглавено от държавния глава, се включиха още лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от партията.