Отсъствието на управляващите от срещата за изборния кодекс при президента Румен Радев намери обяснение. От пресцентъра на ГЕРБ разпространиха съобщение, според което премиерът Бойко Борисов не е присъствал заради липса на покана от страна на държавния глава.

"Бойко Борисов винаги е демонстрирал готовността си за участие в диалог по всички обществени теми, както във вътрешен, така и в международен план. Борисов обаче не е получавал покана от президента Румен Радев за участие в днешната среща за обсъждане на актуални въпроси в изборния процес. Такава покана не е изпращана до него нито в Министерския съвет, нито в Централата на ПП ГЕРБ", съобщават от централата на партията.

От пресцентъра на ГЕРБ напомнят как "Бойко Борисов многократно е заявявал, че съвместната работа между институциите е ключова за стабилността и развитието на страната ни. Винаги, когато е имало предложения за диалог и срещи, Бойко Борисов се е отзовавал, както като партиен лидер, така и като министър-председал".

На срещата днес президентът, БСП и ДПС се обединиха около мнението, че е нужно машинно гласуване, но под контрола на държавата. Румен Радев бклагодари на всички, които присъстват, в това число и представители на ГРАО и Агенцията за електронно управление.

След края на разговорите обаче Румен Радев коментира остро отсъствието на управляващите с думите: "Претендират за диалог между институциите, а на практика избягаха от него и то по един жизнено важен за цялото ни общество въпрос - усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до едни честни, справедливи и прозрачни избори. Не се явиха представителите на Народното събрание, Министерски съвет, на ниво вицепремиер, парламентарно представените партии от управляващата коалиция".