Това става ясно от стенограмата, публикувана в сайта на Министерски съвет. Кабинетът е обсъдил доклад за заседанието на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси в Брюксел, на което присъства вицепремиерът Симеон Дянков.

Финансовият министър специално, вътрешният министър специално, правосъдният министър специално, Дончев – за усвояването на еврофондовете, и повтарям всички, които с нещо са допринесли. Това, което вчера направихме с Дянков и Добрев относно парите, които се дават по програма „Конкурентоспособност“, трябва с пълна мощ да продължи, да се ретранслира, да се мултиплицира, тъй като това са фирми в абсолютно целия спектър на бизнеса”, е заявил премиерът.

Той е посъветвал министрите, че тъй като това е "много хубава програма", да използват всяко събиране, особено когато са в областните градове, да го казват на хората.
„С тези пари хората правят неща, които са много видими и за самите работници. С тях правят покриви, правят съблекални, правят бани, правят стаи за почивка, купуват машини, купуват системи за управление, просто са много видими и много бързо влизат в потребление и реално се усещат от хората. И там стои близо милиард, който чака. Така че паралелно с енергийната ефективност, тук няколко дни тази тема малко затихна, Лили (Лиляна Павлова - б.р.), да се започне отново, няма да ги оставяте", е казал още Борисов.

Накрая той се е обърнал и към социалния министър: "Енергийната ефективност - Тотю Младенов, с програмите за социалната заетост на младите хора и обучението и конкурентоспособност, преди да започнете да говорите по каквато и да е тема, казвате: „Да напомня, енергийна ефективност, конкурентоспособност, подготовка на младите хора за шест месеца“, и тогава започвате да говорите по друга тема. Просто хората трябва ежедневно да ги подбутваме, да отиват да вземат тези пари”.

Вчера Борисов коментира пред медии препоръката на Европейската комисия България и Германия да бъдат извадени от черния списък на страните с дефицит над 3% от БВП така: „България беше пакетирана с Германия - това не се случва често, и беше извадена от процедурите за свърхдефицит, което е новина в целия свят".

Ден преди това той каза по същия повед следното: "След потвърдената стабилна прогноза на "Мудис" за България, решението на Комисията е поредната положителна оценка за страната ни и поредното опровержение на лъжите и страховете, които сее Ахмед Доган".

По време на заседанието на кабинета премиерът е коментирал и актуалната в последни дни тема за опасните мостове. Той е съобщил на министрите изнесената вече пред медиите сума от общо 200 милиона лева, които ще са нужни за ремонта на най-опасните. И е уточнил, че от 86 млн. лева, предвидени за ремонти на пътища се отделят 43 за трите най-рискови виадукта на магистралите "Тракия" и "Хемус".

Борисов е уточнил, че мостовете не са ремонтирани от 1973 и 1980 година, откакто са направени. „Навремето са строили – когато Вежди още е бил трудовак, не е мръднало. Построеното от Вежди не е мръднало, но за останалото виждате, че се компрометира много. Снощи до късно се съвещавахме със Симеон Дянков, с Владислав Горанов, с Лили Павлова и това можахме да измислим веднага. Ако след два-три месеца не съумеем да съберем тези пари, считайте, че ще ви взема от всичките по малко, за да ги компенсираме до 86 милиона. Най-малко ще вземем от културата”, е заявил още премиерът.