Той добави, че в дългосрочен план това може да се преразгледа, ако бъде предложена технология, която да не застрашава околната среда, и бе категоричен, че никой не може да оказва натиск върху него, защото позицията е ясно заявена.

Да казваме "никога" няма смисъл, при положение че се работи активно и ако се измисли технология, защо да не се възползваме от евтиния газ, посочи премиерът, цитиран от БТА.

Думите на Борисов бяха казани в навечерието на посещението в България на държавния секретар на САЩ Джон Кери, който ще обсъди у нас енергийното сътрудничество.

В отговор на друго питане Бойко Борисов каза, че няма държава от ЕС, през която да мине газова тръба, без да се спазват изискванията на Третия енергиен пакет. Той припомни, че в Брюксел са договорили интерконекторната връзка с Гърция да бъде финансирана 100-процентово от ЕК. Тогава ще имаме възможност да вземаме и от Гърция евтин втечнен газ. Имаме големи възможности да си диверсифицираме доставките, заяви министър-председателят в отговр на питане на Таско Ерменков от БСП.

Борисов съобщи за евентуална среща на високо равнище през февруари у нас, на която се очаква да бъдат обсъдени по-конкретно темите за Общия енергиен съюз, възстановяването на "Набуко Запад", което е в приоритетите на ЕК.

"Планът "Юнкер" би могъл да задвижи точно такива проекти - това е градеж, това е растеж, това е диверсификация, това е общ енергиен съюз и на базата на това - намаляване на цените на газа", коментира премиерът.

По време на парламентарния блиц-контрол Борисов разясни на депутатите и идеята си газопроводът "Южен поток" да се построи по вече планираното трасе през Черно море до Варна, където да се изгради газоразпределителен център (газов хъб) и да се сключват сделки с различните европейски оператори.

Този хъб ще играе важна роля в развитието на регионалните пазари на газ, увери премиерът, цитиран от БНР.

Таско Ерменков го попита:

"Смятате ли да водите разговори със страни, които ще доставят газ или само ще си говорим за хъб? ако това остане, си е само една PR акция, не нещо друго".
Борисов отговори положително и разясни:

"Ние говорим за хъб не български, на Европейската комисия. Това не изключва нашите преговори да се водят и със страни, които биха могли да докарат и компресиран газ".

Кирил Цочев от АБВ припомни казаното от Борисов пред Европейската комисия, че България има големи количества газ в трите си газови находища и в този хъб могат да влизат близо 200 милиона кубически метра годишно и че ще имаме възможност да продаваме газ през следващите години , когато се разработи.

Именно от Цочев дойде питането за шистовия газ.

Междувременно шефът на "Газпром" Алексей Милер беше категоричен, че проектът "Южен поток" е закрит и "Турски поток" е единственият маршрут за бъдещи доставки на 63 млрд. куб. м руски газ, преминаващи сега транзитно през Украйна.