ГЕРБ и ПП-ДБ ще се върнат на масата за преговори и ще направят последен опит за правителство. Това заяви пред БНР Добромир Живков - управител на социологическата агенция "Маркет линкс".

"Всяка от двете политически сили е готова да "инвестира" дори в публичните послания, че участва в преговори, за да намали потенциалната отговорност, която би следвало да поеме при нов неуспех и вече окончателно решение за провеждане на предсрочни избори. Мисля, че и двете партии все още имат желание за това, въпреки декларативните изказвания и обявеното на няколко пъти прекратяване на преговорите и отиване на избори. Тази изборна карта се играе от месеци насам и сме я чували много пъти. Все пак партиите ще се върнат и ще направят последен, вероятно, опит, защото трети мандат не изглежда понастоящем да има възможност да донесе успех в търсенето на решение", обясни той.

Според него всеки ход, който може да доведе до създаване на правителство, заслужава адмирации, особено в "това безвремие, в което навлязохме през последните седмици, това политическо напрежение, тази политическа истерия".

По думите му ситуацията не е здравословна за обществото и държавата.

Социологът не смята, че има разлом в коалицията ПП-ДБ. По-импулсивното поведение на ПП обаче не влияе добре нито на политическите преговори, нито на общата политическа култура в страната, смята той, като отбеляза мнението на част от българските избиратели, които обвиняват политическите сили в лицемерие.

Добромир Живков подчерта, че е трудно да се прогнозира как ще се развият нещата при евентуални предсрочни парламентарни избори.

Електоралните нагласи, които регистрираме през последните месеци, не показват значими размествания в политическата картина, посочи той.

Според него вероятно няма да има драстични изменения в разпределението на местата в следващ парламент.

Но добави обаче, че партия "Възраждане" отбелязва спад и по думите му те понастоящем са в криза.