На 23 май от 10 часа президентът Росен Плевнелиев ще проведе консултации с парламентарно представените партии и ще връчи мандат на най-голямата по численост от тях.

"Няма да представя правителството пред парламента, защото тройната коалиция вече е видна, така че само ще губя време. Ако българският избирател знаеше, че ДПС и „Атака” ще правят заедно комисии, ако знаеше, че БСП и ДПС в смесените райони ще бъдат като една партия и ще се броят като една партия, резултатите от изборите щяха да бъдат други", коментира Борисов в кулоарите на парламента, цитиран от "Фокус".

На въпрос докога групата на ГЕРБ ще работи така и няма да участва в гласуването в парламента, отговори: „Всеки ден, докато „Атака” продължават да са коалиция с ДПС”.

Борисов възрази срещу председателя на парламента Михаил Миков тази сутрин за малкото време за регистрация, защото не изчакал, а щом станат 69 депутати, прекъсвал системата и затова при толкова много депутати, кворумът бил 68.

"Тези трикове, понеже чух, че и Волен Сидеров, и Михаил Миков снощи говорили, че не разбрали, че дошли да се закълнат, но не се регистрирали, и правили сметки. Сутринта пак направиха сметка, защото при този нисък кворум, няма значение дали са вътре депутатите или не. Те самите, които говориха, че сме пречили на парламента, по този начин могат да държат по 68 депутати в зала", пресметна лидерът на ГЕРБ.

На коментар от журналисти, че това са го правили и негови депутати в предишното Народно събрание, той каза, че ако е бил там, нямало да разреши.

На въпрос за твърденията на Коалиция за България, че от ГЕРБ оказват натиск върху конституционни съдии за касирането на изборите Борисов заяви:

„Това са пълни измишльотини. Тези хора се договориха. Явно много пари са си раздали. И тези трикове го показват непрекъснато. Това е тактиката на комунистите – техният грях го преписват на другите”.
Вчера лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че има информация за опити да се оказва натиск от ГЕРБ върху конституционни съдии. Подробности обаче отказа да съобщи с мотива, че не е Цветан Цветанов да раздава присъди от екрана.