Премиерът в оставка беше в Смолян на откриването на изградените 4 км от обходния път, където се събраха трима свещеници и главният мюфтия на града. Пред тях той цитира текстове от Библията и Корана.

"Съветвам ви всички да се молите – и попове, и мюфтии за мир. Румъния е без правителство, на Гърция спряха всички пари сега, че си позволиха да пипат пенсиите, Македония е без правителство, а в Турция атентатите са почти всеки ден и загиват хора”, заяви лидерът на ГЕРБ, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че на този фон жителите на Хитрино днес се връщат по домовете си след експлозията на газ.

"Успяхме да удържим обещанията си и за 10 дни, с риск за живота си пожарникарите работиха, за да обезопасят селото. Рискуваха си живота пожарникарите, за да го направят, шапка им сваляме, но и това сме изпълнили днес”, каза още Борисов, като подчерта, че в Германия същата авария "три месеца са я оправяли".

Той увери, че ще продължи да следи и последващите дейности по разчистване и възстановяване на жилищата на хората и инфраструктурата.

"Контролът на хората е в основата на успешното изпълнение и на програмата за енергийна ефективност на домовете. Днес например в Смолян, където са и първите санирани блокове от 2011 г., се срещнах с техните собственици. Посетих един от завършените блокове, където живущите споделят, че вече осезаемо чувстват спад на разходите за отопление. Санирането, както и всичко останало, което се строи и рехабилитира, нямаше да бъде възможно без борбата с корупцията и контрабандата през последните две години, което донесе близо 4 милиарда повече в бюджета", написа по-късно във Фейсбук премиерът в оставка.