"Финансите на държавата са в трагично състояние. Сега надеждата е, че това е някакъв лош сън, ще дойде ротацията и всичко ще се оправи, а парите ги няма", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на откриването на кметската кампания в Пазарджик пред кандидатите на ГЕРБ и подкрепени от партията, и пред всички номинирани за местната власт.

Борисов заяви, че три години страната е била в застой и сега се е стигнало да води битка за оцеляване и за финансирането по европейските планове, защото в бюджета няма средства. 

"Три години този спазъм, който самите българи си причиниха. От една европейска държава с дисциплина и ред българите сами си причиниха този кошмар и хаос от последните 3 години. Държах бюджетите на излишък, дойдоха трудните времена и изядоха парите. Събираемостта е по-малка, нямаме инвестиции, работниците избягаха на Запад, защото няма какво да строят тук. Сега да водим битката за Плана за възстановяване, териториалните планове, защото просто в бюджета няма пари. Защото вие бяхте свикнали, когато ГЕРБ управлява, всички еврофондове работят. Когато идваше БСП, всички спираха. Три години не работят еврофондовете. Всичко, което се прави, е с парите, които нашето правителство е оставило. Три години едно нещо не са направили, освен да спрат. Пазарджик щеше да има околовръстно. Ами няма ги парите, похарчиха ги, докато лъжеха, че ГЕРБ краде по 10 милиарда на година", избухна Борисов.

"Вместо сега да е готова "Хемус", да разширяваме "Тракия", вече ще се прави три пъти по-скъпо и няма да се направи", добави той. Борисов припомни и за спряното саниране. "Най-добрата социална политика в България беше санирането. Затова сме си виновни всички българи. Ще гледате санираните блокове и ще се питате - какво си причинихме ние, какво си причинихте", каза Борисов. И обобщи, че когато е бил премиер, всяка година минимум по 500 млн. е инвестирал в инфраструктурата на Родопите.

Още снимки от откриването на кампанията в Пазарджик ТУК>>

"Отивам на кампания без оптимизъм. 21 век - ние отново говорим за оцеляване. Три години управление на едните, вторите и третите. Моля, поне да не направите в градовете си това, което позволихте да направят в държавата. Слушах, не мога да повярвам, но българите вярват, медиите вярват, безкритично. Излизат и казват: ще правим по 4 магистрали на година, 3 моста, 4 тунела, вече ги обърках", каза по адрес на днешните си партньори Борисов.

Скрийншот: Фейсбук

Той направи сравнение между нивата на мигрантския наплив с днешна дата и преди, като напомни, че ситуацията преди три години е била съвсем различна.

"Говорим всеки ден за Шенген, всеки ден се ловят мигранти. Преди три години нула миграция", отчете Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обеща да се опита да помогне на местната власт, колкото може.

"Тук-там нещо ще се опитаме да го направим. Никога не съм лъгал, като обещая, го правя. От вас си зависи, може да направим да е малко по-добре, но ако сме загубили изборите, ще стане много зле и в градовете. От това избирате в момента", обърна се към кандидатите за местната власт и актива Борисов.

Преди това кметовете на ГЕРБ не спестиха критиките си към коалиционните партньори на партията в момента, като се оплакаха от натиск по време на предходното управление. Номинираните за следващ мандат градоначалници от Пазарджишко до един заявиха, че държавата ги е оставила сами и по време на пандемията, и като цяло през последните три години, откакто ГЕРБ не е в изпълнителната власт.

Кандидат-кметът на Пазарджик Тодор Попов

Скрийншот: Фейсбук, профил на Бойко Борисов

"Възхищавам се на г-н Борисов за търпението, аз съм с по-къс фитил. Трябва да имаш някаква смиреност, някакво чувство за такт, някакво възпитание. Ще устискаме още два-три месеца, след това - грамотни хора и да се върви напред", обърна се към лидера на ГЕРБ кметът на Пазарджик Тодор Попов и визира бъдещата ротация в кабинета. Попов отново ще се бори за кметското място, но за първи път с подкрепата на ГЕРБ.

"Тази година за първи път ще имам удоволствието да бъда подкрепен от партия ГЕРБ и аз го ценя. Ние трябва да победим убедително, за да се знае, че тук ние сме за всичко това, което ни прави българи, отговорни и работещи хора, и всичко, което ни дава самочувствие", добави Попов. "Убедително 3 на 0, бий, за да те уважават. А после е време малко кесийката да се развърже и да си пазим традициите, а ние тук ги пазим яко. Тук, в Пазарджик, сме за нормалните неща, мъжът си е мъж, жената е жена, ние си имаме християнски ценности", каза Попов.

"Винаги съм получавал подкрепа от Борисов през всичките години, време беше да се съберем заедно, защото несъбирайки се, давахме шансове на всякакви... Аз не съм партиен член, ние сме имали различни гледни точки, но винаги по важните въпроси той е подкрепял града, областта защото знае", каза пазарджишкият кмет.

"А тия, нашите симпатяги, се опитаха и ни тормозиха всички. Това е битка, не може да се управлява със злоба, с омраза, никой не е успял с лоши чувства. Управлява се с усмивка и добро отношение към хората", каза Попов. Той отбеляза, че две години развитието на държавата е било спряно. "Не може да тормозиш хора, които са спечелили доверие, с 30 депутати да искаш да въртиш всички на пръста си, не можеш да бъдеш супер нагъл", продължи кметът на Пазарджик, който ще се бори за пореден мандат.

"Няма ПП, няма ДБ, ИТН. Г-н премиер, време е да си заемете мястото в МС, време е да им дръпнем килимчето и да продължаваме напред", каза на Борисов и кметът на Панагюрище Никола Белишки, кандидат за пореден мандат.

Кандидат-кметът на Панагюрище Никола Белишки

Скрийншот: Фейсбук, профил на Бойко Борисов

"Осем години съм кмет на община Велинград и сме горди, че сме кметове от ГЕРБ", заяви Костадин Коев. И той се оплака от преса върху местната власт и кметовете на ГЕРБ при предишни предходното управление. "Опитаха се чегъртат, то си беше една голяма фадрома направо, но фадромата започна да върти, да върти, май ще трябва да сменяме гуми. Когато държавата беше на автопилот, всички ние бяхме държавата. Пълна мобилизация, излизаме и мачкаме, защото показахме, че имаме опита. Хората не са будали, преценят ги тези неща, ще проявят мъдрост, разум", каза велинградският кмет.

Кандидат-кметът на Велинград Костадин Коев

Скрийншот: Фейсбук, профил на Бойко Борисов

След като изслуша критиките на местната власт по адрес на ПП и неговото управление, в които най-остър беше кметът на Пазарджик Тодор Попов, Борисов се обърна към него: "И сега, Тошко като говори, аз искам да го спра, защото той говори за нашите некоалиционни партньори. Разбираш ли колко е шизофренна моята позиция в момента?!"

И продължи да анализира отношенията ГЕРБ-ПП-ДБ. "Фактът, че си говорим. Фактът, че се опитваме да направим нещо заедно. Разбирам ги, защото те дойдоха на вълната на омразата срещу нас. Колкото и да е лош компромисът и за тях, и за нас, но по-добро от това не можахме да направим", призна Борисов.

Кметовете, издигнати и подкрепени от ГЕРБ, в общините на Пазарджишка област

Скрийншот: Фейсбук, профил на Бойко Борисов

 

Местни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Платена публикация