България ще получи силна подкрепа за присъединяването си към Шенгенското пространство, ако до края на годината свърши това, което очакваме от нея. Такова послание е получил премиерът Николай Денков в разговори с европейски лидери вчера, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Министър-председателят бе на работно посещение в испанския град Гранада, където се проведе Третата среща на Европейската политическа общност. Форумът събра заедно лидери от целия континент, които обсъдиха две основни теми - подкрепата за Украйна и борбата с нелегалната миграция.

Николай Денков проведе кратка среща с Марк Рюте - министър-председателя на Нидерландия, която заедно с Австрия спира страната ни по пътя към премахването на границите с Румъния и Гърция. Премиерът разговаря също с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с министър-председателя на Великобритания Риши Сунак и още няколко премиери.

Британският министър-председател е споделил проблема на кралството с нелегалните мигранти, които стигат до Острова с лодки от континентална Европа, включително през България. В същото време той е изразил пълна подкрепа за външнополитическите приоритети на нашата страна. Акад. Денков е потърсил подкрепа от Великобритания по отношение на приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Днес българският премиер ще участва в неформалното заседание на Европейския съвет. Лидерите от ЕС ще започнат дискусии относно приоритетите за следващите години. Тези обсъждания ще спомогнат за изготвянето на стратегическа програма — петгодишен план за политиките, който да зададе общи политически насоки за развитието на Съюза. Ще бъде засегната и темата за разширяването на ЕС.