Очаквам един политически дебат в предизборна кампания, заяви в интервю за БТА премиерът Николай Денков по повод внесеното искане за вот на недоверие кабинета заради политиката в сектор "Енергетика". Министър-председателят е в испанския град Гранада, където участва в Третата среща на Европейската политическа общност.

Ще договаряме през следващите седмици по териториалните планове, точно затова те трябва да бъдат в Европейската комисия, ако те бъдат извадени, ние няма как да преговаряме, каза още Николай Денков. Той подчерта, че тази дискусия с Европейската комисия трябва да върви успоредно с разговорите с миньорите и енергетиците.

"Затова е важно не да стоят на магистралата, а всъщност да дойдат, за да влезем в дълбочина на разговора. От това, което се видя, аз съм убеден, че голяма част от тях не разбират каква е същината на плановете и как всъщност те биха помогнали", посочи той.

"Плановете не са тези, които затварят централите, както те си ги представят. Плановете са тези, които помагат, когато пазарът затвори централите, когато те не могат да работят, защото има по-евтин ток от други източници", обясни Денков. По думите му чрез териториалните планове ще се помогне на тези региони да развиват бизнес, който е съвременен и съответно би създал работни места, по-добри от тези в момента.

Премиерът Николай Денков коментира и разпространеното фалшиво видео с неговото лице. "Това е киберпрестъпление, аз никога по никакъв повод не съм призовавал хора да предоставят личните данни и никога няма да го направя,. Много е важно хората да знаят, че не трябва да го правят, който и да се появи по телевизора", каза той.

Подали сме сигнал в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", те отговарят за това да бъде, първо, свалено видеото и второ, да се намери кой е поръчителят, обясни премиерът.