Захариева не се съгласи с думите на члена на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, че в съобщението до Лозан Панов прозира заплаха. 

По-скоро това беше - аз лично така го тълкувам, тъй като на мен няколко пъти ми се е случвало министър-председателят да ми препрати SMS-и., т.е. „Виж как те топят” - това според мен не беше нито опит за намеса, нито опит за сплашване, но това е моето тълкуване на нещата”, коментира тя пред Нова телевизия. 

Според нея заседанията на ВСС са достъпни за медиите и въпросът с информирането на премиера се преекспонира.

Запитана дали трябва да се направи проверка, която да установи кой е изпратил съобщението, министърът отговори, че лично тя би призовала този, който го е направил, да го каже. По думите й не е толкова важно дали някой е информирал Борисов, а че напрежението води до конспирации

"Занимаваме се поне от 4 месеца със скандали, нонстоп се създават, когато един се потуши, се създава нов. Аз си мисля, че просто някой не иска и правителството, и аз, и самият ВСС да започнем да се занимаваме със същината на съдебната реформа", добави Захариева.

По думите й от разправии вътре в съвета не могат да обсъждат много по-важните неща, а имат 3-месечен срок за промени в Конституцията, като месец и нещо вече е изтекъл.

Тя подчерта още, че във ВСС има страхотно напрежение, което не помага за повишаването на доверието в съдебната система, нито за повишаването на имиджа и репутацията на т.нар. правителството на съдебната власт.

По повод изненадващата смяна на представляващия ВСС с човек, подозиран за автор на съобщението, Захариева коментира, че каквото и да се случи, всичко се приписва на премиера и правителството.

Бойко Борисов вече заяви, че това е провокация срещу държавата и отрече да има каквото и да било общо с последната кадрова промяна.

Самият Димитър Узунов, който спешно беше избран за лице на ВСС, заяви, че ще си извади разпечатка от телефона. Той обаче го направи едва вчера, след като Лозан Панов бойкотира съвета и заяви, че ще се върне, когато всички докажат, че не са изпращали SMS-а.

Съдия: Ако Борисов е искрен, да освети автора на SMS-а

"Ако г-н Борисов е искрен в твърдението си, че не се меси в работата на съдебната власт и не определя какви кадрови решения да се вземат във ВСС, да подходи отговорно, така, както се полага на един истински държавник и да освети човека, изпратил SMS-а до неговия съветник Яне Янев (такава е версията на двамата - б.р.)", призова пред БНР Весислава Иванова от Съюза на съдиите в България.

По думите й извън съмнение е, че някой във ВСС няма достойнство да стане и да признае какво е направил, както е извън съмнение, че такъв човек няма място във съвета. Не само заради това, което направи, а и защото явно лъже, подчерта Иванова.

Тя коментира и избора на Димитър Узунов. Според нея дали е провокация, какво точно се цели, кой стои зад тези действия, няма как да се каже. Но смята този избор е напълно непонятен и срамен за гилдията.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За ВСС и разпечатките

НА ФОКУС: Овладяват България пред очите ни