Само двама от лидерите на парламентарнопредставени партии от мнозинството - Бойко Борисов и Делян Пеевски - коментираха до момента отказа на президента Румен Радев да присъства на клетвата на новоизбраните съдии Борислав Белазелков и Десислава Атанасова в Конституционния съд.

Час преди церемонията държавният глава обяви, че няма да отиде, като се аргументира с думите, че полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно. Радев допълни, че не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите.

"Без значение, той е просто един гост, това приключи. Питайте Корнелия Нинова. Тя е приятелка с президента, той изпълнява нейните команди. Нашите юристи казват, че решението за 9-те години мандат е правилно, така пише в Конституцията", заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Той посочи, че Нинова сама е разказвала в кулоарите на парламента, как е завела Румен Радев в президентството, как го е взела с мръсни кубинки и го е направила президент, за което съжалява, защото той бил наказание за България.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък съобщи, че Десислава Атанасова вече не е член на партия ГЕРБ.

Още в деня на изслушването Десислава Атанасова си подаде оставката от партията и партията я прие, уточни той и добави в отговор на въпрос, че отношенията с нея ще са както с другите.

Лидерът на ГЕРБ обаче бе твърде лаконичен по отношение на решението на държавния глава.

"Не знам програмата на президента, за да коментирам. Това е най-прозрачната процедура - изслушване на двамата съдии, след това дебат в парламента. Докато от неговата квота той еднолично решава без изслушване. Не съм аз този, който дава оценка на държавния глава. Това се дава по време на избори и той беше избран. Но, когато обвиняваш парламента в непрозрачност, а еднолично, без никакво изслушване си назначил конституционни съдии - мисля, че не е правилно", посочи Борисов.