"Да честитя Деня на Европа, Деня на победата. Исторически това е ден, в който всички празнуват - отървали сме се от фашизма и в същото време днес се намираме в една обединена Европа." Това каза пред журналистите в Сибиу министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Българският премиер участва в неформалния съвет на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на ЕС в Сибиу, Румъния.

"Говорих много за Западните Балкани, за конфликтите, които зреят там. Има огромен напредък, надявам се догодина Берлинският процес* да продължи в София. Отчита се направеното от България", каза премиерът.

Той отбеляза, че по отношение на кохезионната политика е направено много, но в най-важната сфера - увеличаване на доходите в нашия регион, трябва да се работи още по-активно.

Румънското председателство на Съвета на ЕС се провежда с фокус върху политиката по сближаване, а мотото му е "Кохезия, обща европейска ценност".

Премиерът Борисов посочи, че в следващите седмици и месеци освен изграждането на новото ръководството на ЕС ще има въпроси, върху които европейските лидери трябва да се съсредоточат - като създаването на обща европейска армия.

Само една обединена и силна Европа може да гарантира мира и справедливостта. Но днес сме изправени пред множество предизвикателства - миграционните потоци, заплахите за сигурността, темпото на демографските и технологичните промени, каза в изказването си пред лидерите на ЕС Борисов, което той завърши с посланието, което папа Франциск отправи в София - "Мир на земята". 

За предизвикателствата пред ЕС

Предвид тези предизвикателства трябва да зададем стратегическата рамка, така че ЕС да запази лидерството си в многостранния подход на търсене на решения.

Затова от ключово значение е утвърждаването на Европа, която обединява, Европа, която защитава, Eвропа - лидер в световен мащаб и Европа на иновациите, изтъкна българският премиер и публикува тези си думи във фейсбук.

В отговор на журналистически въпрос министър-председателят подчерта, че няма спор с държавния глава Румен Радев. "Аз нямам спор с президента. Давам отчет за всяка моя дейност. Ако е против да се купят нови автобуси за децата или е против да се дадат пари за болницата в Ямбол, да излезе и да каже", посочи премиерът Борисов и допълни: "Всяко негово изказване е в полза на опозицията. Аз виждам, че не е еднакво отдалечен".

*Срещи ЕС - Западни Балкани, които започнаха през 2014 г. по инициатива на Германия. Берлинският процес имат за цел да подчертае ангажимента на ЕС към страните, които се стремят към членство в съюза.