Видно е, че президентът Румен Радев не е еднакво отдалечен от всички партии, всяко негово изказване е в полза на опозицията. Колкото Плевнелиев беше еднакво отдалечен от БСП и ГЕРБ, толкова е и Радев. Защо трябва да проявяваме лицемерие, от негова страна всъщност. Това каза пред журналисти в румънския град Сибиу министър-председателят Бойко Борисов. Той е там за неформална среща на евролидерите.

На въпрос прави ли се кампания с държавни пари, Борисов заяви: "Президентът Радев я прави всеки ден, вместо да каже на неговите хора да се върнат на работа - защото не може да се водиш на работа в парламента и да не ходиш. Аз си показах цялата програма. Ако е против да се дадат 20 млн. за училищни автобуси - да каже. 9 млн. лв. дадохме за машини за гласуване".

По-рано днес президентът Румен Радев заяви пред журналисти, че е равноотдалечен от всички партии и не смята, че дава някакъв повод изобщо да се мисли в тази насока. Това той каза в отговор на въпрос за думи на премиера, че очаква президентът да е равноотдалечен от всички партии.

По-скоро не мисля, че трябва да се води предизборна кампания с пари от държавния бюджет.

Това президентът каза ден, след като БСП обвини премиера Борисов, че води предизборна кампания с държавни пари и сезира за това ЦИК.

Нормално е, особено в предизборна обстановка, особено с толкова много скандали, коментира президентът по въпрос, че се политизират различни събития. По думите му, опитите скандалите да бъдат заглушени с всякакви други мероприятия няма да сполучат, защото хората вече очакват разнищване на тези скандали, реални действия и противодействие на корупцията.

Борисов на свой ред каза, че дори със самото си изказване президентът е взел страна.

Освен това, защо трябва да му напомням на кой пленум ходи като президент? Случайно са се озовали неговите хора в листата на БСП. Той ни прави на кьорави вече. Аз проявявам джентълменство. Изцяло ние свършихме работата за военното училище в Долна Митрополия. Той 10 години се е борил и не е успя. Защо училището не го пуснаха в мандата на Орешарски, коментира Борисов.

Борисов вероятно има предвид двама бивши служители на президентството - Иво Христов и Елена Йончева, попаднали в евролистата на БСП.

Както виждате, обвиненията към мен са абсолютно несъстоятелни, не само за излизане в отпуск, но Иво Христов първо напусна президентството, и тогава започна да води предизборна кампания. Елена Йончева напусна президентството в желанието си да се кандидатира за народен представител. Така че, нека се поучат и другите, коментира Радев, цитиран от БТА. 

Президентът с държавни пари прави кампания и трябва да се чуя с колегите от ГЕРБ да сезираме и ние ЦИК. Всяко негово изказване е в полза на опозицията. Завчера говорихме за училището в Долна Митрополия колко се радва, каза още министър-председателят. Президентът отива на пленум на БСП и след това казва, че е еднакво отдалечен. И после аз трябва да му коментирам думите, заяви Борисов.