"Само една обединена и силна Европа може да гарантира мира и справедливостта". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си на работния обяд на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на ЕС в румънския град Сибиу. Европейските лидери участват в Среща на върха в румънския град Сибиу, се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

"Но мирът не е даденост и неговото съхранение изисква толерантност и сплотеност", подчерта българският премиер пред европейските лидери и предаде посланието, което Негово Светейшество папа Франциск отправи в София - "Мир на земята".

Какви са предизвикателствата пред ЕС, както ги вижда Борисов

Премиерът Борисов призова Европа да запази единството си чрез спазването на европейските ценности и декларирането на отговорност спрямо бъдещето на гражданите. Българският министър-председател изброи пред лидерите предизвикателствата, пред които е изправена Общността:

  • глобални миграционни потоци,
  • заплахите върху сигурността,
  • темпото на демографските промени,
  • темпото на технологичните промени,
  • все по-тежки екологични опасности.

"Предвид тези предизвикателства трябва да зададем стратегическата рамка, така че ЕС да запази лидерството си в многостранния подход на търсене на решения. Затова от ключово значение е утвърждаването на Европа, която обединява, Европа, която защитава, Eвропа - лидер в световен мащаб и Европа на иновациите", изтъкна Бойко Борисов в изказването си.

Бойко Борисов пристига за срещата на евролидерите в Сибиу

Снимка: Официална фейсбук страница

Пред лидерите на страните от ЕС българският премиер отбеляза, че насърчаването на икономическото, социалното и териториалното сближаване, както и на солидарността между държавите-членки следва да останат водещи принципи.

Фокус в изявлението на Бойко Борисов беше и обединяването на европейските усилия в борбата с тероризма, нелегалната миграция, кибератаките и дезинформацията, както и гарантирането на сигурността на външните граници.

Българският премиер изтъкна, че европейската политика за съседство и политиката за разширяване на ЕС със Западните Балкани имат важна роля.

На срещата ще се дискутира бъдещето на 27-членния съюз

Снимка: AP/БТА

"Ускоряването на процеса на реформи в тези страни е от съществено значение за постигането на устойчива стабилност, просперитет и сигурност за региона и за Европа като цяло", подчерта Бойко Борисов. Той заяви, че България ще продължи да подкрепя шестте държави от Западните Балкани по пътя им към ЕС, въз основа на собствените им заслуги и при изпълнение на критериите за разширяване. Борисов отбеляза, че страната ни подкрепя започването на преговори за присъединяване към Европейския съюз с Република Северна Македония и Албания през юни 2019 г.

Пред участниците в срещата българският премиер подчерта, че ефективното управление на миграцията и борбата с тероризма изискват засилване на контрола по всички граници на общоевропейско ниво, както и подобрено сътрудничеството между компетентните органи.

Срещата в Сибиу: Предизвикателствата след Брекзит

Снимка: Официална фейсбук страница

"Ще продължим да отстояваме категоричната си позиция, че е необходимо солидарно разпределение на тежестта и че никоя държава-членка не трябва да бъде оставена сама да се справя с предизвикателствата на миграцията", изтъкна министър-председателят.

Борисов заяви, че въпреки вътрешните и външните предизвикателства, Европейският съюз продължава да осигурява мир и просперитет. Той завърши изказването си именно с посланието на папа Франциск.