Гръцкият премиер и неговите министри проведоха днес съвместно заседание с българското правителство в резиденция "Бояна".

Вижте снимки >>

"Имаме възможността да поставим ново начало в тясно и конструктивно сътрудничество. Намираме се в район, който е център на напрежения. Районът ни е дестабилизиран, но България и Гърция са образец за конструктивни взаимоотношения и чрез сътрудничество могат да защитят интересите си", каза Ципрас след разговорите.

Той изтъкна, че в момента има три вида кризи – икономическа, от която Гърция е била засегната повече от България, бежанска и криза на сигурността. Нашите страни като пилони на стабилността останахме незасегнати от тази последната, отбеляза гръцкият премиер.

"Отчитаме всички рискове пред страните ни. Двете държави действат в абсолютен синхрон в областта на отбраната и ще изразяват общи позиции пред Евросъюза по нерешените проблеми на миграцията", заяви пък Борисов, цитиран от БНР.

По думите му всички министри и от България, и от Гърция полагат огромни усилия територията на двете страни да бъде място на сигурност, сътрудничество и просперитет.

Действително в условията на криза ние сме се проверили и винаги сме стояли едни зад други. В този регион има нужда от стабилност и независимо, че сме от различни политически семейства имаме абсолютно единомислие във всички критични сфери“, добави Борисов, цитиран от "Фокус".

Той призна, че в областта на миграцията има все още доста въпроси, които не са решени, затова, ако говорим в един глас, ще ни чуят по-добре.

"Защото двете държави са на границата на ЕС и не е честно България да не е член на Шенген, макар че Гърция винаги ни е подкрепяла за това и се надявам сега, в новите условия тази неправда да бъде решена“, коментира премиерът.

По думите му като държави членки на НАТО държим стриктно да се спазват правилата за единен ЕС за взаимопомощ, а не за съюз на „две скорости“.
Борисов уточни, че с Гърция не насочват вниманието си към други страни, държави, които не са членки на ЕС и НАТО, но така или иначе отчитат всички рискове, които има за нас.

Премиерът допълни, че е много щастлив от заявеното сътрудничество между двете страни в сферите на икономиката, земеделието, културата, правните въпроси, вътрешните и външните работи, транспорта, енергетиката.

Борисов уточни, че през есента ще има и допълнителна среща по темата с фермерските блокади от гръцка страна по границата ни.

Много съм доволен, че поне в някои сфери вече имаме голям напредък. Имам уверенията на премиера Ципрас и на министрите, че още през септември ще направим двустранни срещи и с фермерите, със синдикатите, за да не се получава същото на границата. В същото време по отношение на проблема, който им създават нашите язовири и те плащат десетки милиони евро за компенсации, ще направим нашите системи за предупреждение, както и 80% от язовирите само да бъдат пълни наесен, за да могат да бъдат буфер и да не заливаме техните територии", каза още Бойко Борисов.

Двете страни са договорили обща програма за действие в сферата на туризма. Ципрас отбеляза също, че тази година българските туристи в Северна Гърция са достигнали рекорд, като броят им надхвърля 1 милион души.

Той и Борисов са обсъдили и съвместните енергийни проекти и изграждането на терминал за втечнен природен газ на пристанището в Александруполис. По думите на българския премиер при добра и координирана политика с Гърция газовият хъб може да има двоен успех.

В момента България покрива всички критерии и можем спокойно да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната, защото това е допълнителна сигурност, а и наш ангажимент към ЕС, каза още Бойко Борисов.