Председателят Божидар Лукарски поиска да насочи партията към „консервативно-патриотична” коалиция с НФСБ, а структури на „сините” поискаха оставката му.

Румен Христов и Емил Кабаивнов се смятат за основни лица на опозиционния лагер.

Кръговете около председателя вече опитаха да изключат недоволните с формалния мотив, че не са плащали членски внос, а днес буквално с колене и лакти стигнаха до „сценарий” за свалянето на Лукарски – при това, приписан на Иван Костов.

Охранители, наети от Лукарски, не допускаха журналисти до залата. „Има хора в залата, които нямат право да гласуват. Чакаме да напуснат залата и ще преминем към гласуване”, заяви спокойно Божидар Лукарски, който не мисли за оставка.

Зам.-председателят Емил Кабаиванов каза, че Лукарски сам е заявил, че е наел охранителната фирма.

Представителите на шестте структури на СДС, които Лукарски, искаше да изключи от партията, нахлуха в залата. 

Според Димо Стоянов, председател на областната структура на СДС в Хасково, това е опит да не бъдат допуснати до заседанието структурите, които искат оставката на Лукарски. По думите му делегатите от тези структури формират около 40% от гласовете в Националния съвет. Според устава на СДС пък за поставянето на въпроса за оставката на председателя на организацията са нужни една трета от гласовете.

Заседанието започна с мощни викове "Оставка" и "СДС". И двете враждуващи страни се обвиниха взаимно в преследване на корпоративни интереси. Заседанието бе прекратено за 1 час, докато страстите се успокоят. 

В момента в залата останаха повечето от първоначално присъстващите. Някои последваха Лукарски. 
За водещ на Националния съвет бе избран д-р Кабаиванов. Избрани са и преброители и заседанието продължава.