"Да оставим националния празник на историците, ако трябва и допитване до народа да направим, но да затворим тази тема днес, тя не е най-важна", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред Епицентър.бг. По думите му това ще бъде защитено от депутатите на партията му по време на дебатите в зала.

"Най-важните ни цели като нация днес са влизането ни в Шенген и Еврозоната, както и конституционните промени, които касят съдебната реформа, а не датата на националния празник", каза Борисов в отговор на въпрос дали има промяна в позицията на партията му по отношение на Трети март.

Бившият премиер и лидер на най-голямата парламентарна партия е притеснен, че в момента нацията е разделена в противопоставянето на Трети март на 24 май и затова смята, че тази тема трябва да излезе от политическия дебат и да се даде думата на историците и експертите.

"Дори, ако трябва да направим допитване до народа", изтъкна Борисов. Кога да е националният празник не е тема, която е важна днес, това може да го решаваме и след една, и след 2 години. Още повече, че датата на националния празник може да се реши и със закон", уточни Борисов.

По време на посещението си в Бургас в събота Борисов сподели, че в партията му отдавна мислят по този въпрос и той дори е коментирал тази своя позиция със съпредседателя на ДБ Христо Иванов, настоявайки темата за националния празник да мине на заден план.

От думите на Борисов стана ясно, че ГЕРБ ще застанат зад конституционните промени в частта им за съдебната реформа и ограничаване правомощията на служебното правителство, но не и за промяна на националния празник.

Поцицията на ПП-ДБ остава за промяна на националния празник като част от конституционния дебат в парламента, но са готови, ако има референдум по темата, да се вслушат в гласа на народа.

"Цялото твърдение, че ние атакуваме 3 март е невярно. Ние не го атакуваме, той ще си остане празник. Ще отдаваме почит към хората, които са жертвали живота си в името на свободата на нашата страна. Но това няма нищо общо с намерението ни да направим национален празник 24 май - като ден, който прославя може би едно от най-големите постижения на българите - да дадем просвета, да дадем писменост и азбука", заяви пък Искрен Митев от ПП-ДБ по NOVA NEWS.

"Ние сме дошли да слушаме хората. Ако се организира референдум за това, аз ще го подкрепя. И ще се съобразя с мнението му, ако той успее да събере нужното мнозинство", добави Митев.

На въпроса каква е била ролята на Алексей Петров, за да съществува "сглобката", Митев отговори: "Аз нямам нищо общо с мафиотските кръгове в България. Голямата част от хората, които аз познавам в "Продължаваме промяната" са също такива хора. И опитът към нас да се "пришие" взаимодействие с мутренските кръгове е много смешен".

По-рано премиерът Николай Денков заяви, че продължава да подкрепя вписването на 24 май като национален празник в Конституцията. По думите му, по въпроса трябва да се проведе политическа дискусия в Народното събрание и тя да бъде част от конституционния дебат, както предвижда управляващото мнозинство.

Междувременно днес политици, общественици, журналисти и спортисти обявявиха инициатива за запазване на националния празник Трети март, когато честваме освобождението на България от османско иго. Те изразяват готовност да поставият този въпрос на всенародно допитване чрез референдум.

Сред инициаторите са президентът (2002-2012) Георги Първанов, акад. Юхновски, професор Искра Баева, ексминистърът Весела Лечева, Георги Кадиев, проф. Валери Стефанов, доц. Жаблянов, евродепутатът Петър Витанов, боксьорът Тервел Пулев, лекари, журналисти, общественици.

Георги Първанов определи призивите за бойкот на 3-ти март, като национален празник, който бележи Освобождението на България от турско робство, "не като грешка, а като престъпление".