Правителството изживява най-критичния си период от началото на мандата, а доверието в институциите продължава да се руши, сочи национално представително проучване на общественото мнение, осъществено от агенция "Афис" в периода 14-19 септември 2018 г.

Според проучването недоверието в парламента е на по-високо ниво в сравнение със съдебната власт и прокуратурата.

Оценките и самооценките на българските граждани за заобикалящата ги действителност са се влошили в сравнение с предходните месеци. През септември едва 12,4% от анкетираните са посочили, че живеят по-добре на фона на 25,2%, които живеят по-зле. 62,4% пък не виждат промяна.

Като основна причина за всичко това се откроява нарастващото масово безпокойство за развитието на икономиката, независимо от оптимистичните статистически оценки и прогнози.

В общия ранг на посочваните важни въпроси за България интервюираните са посочвали "Доходите и пенсиите" (23,9%), "Развитието на икономика" (13,8%), "Безработицата" (10,7%) и "Финансовата стабилност" (10,2%), съответно на първо, второ, четвърто и пето място в общата класация. Между тези проблеми в челото се нарежда единствено въпросът за здравеопазването, което заема третото място с 11,5 на сто. В сравнение с месец Юли цитираните стойности са били общо с 4 пункта по-ниски.

Не по-различна е класацията на проблемите, които хората обозначават като лични. Проблемите на "Бедността", "Неясните перспективи", "Безработицата" и "Пенсиите" се подреждат съответно на първо, трето, четвърто и пето място със стойности от 15,2; 13,2; 11,0 и 10,8 на сто. Тук проблемите на здравето/здравеопазването са на второ място с 14,9 на сто.

Всичко това, заедно с повишаващите се цени на стоките от първа необходимост, както и очакванията за по-високи сметки за ток, парно, вода и други влияе на тенденцията към ръст на обществените тревоги и съвсем логично дава отражение върху отношението към управлението на държавата и върху оценката за политическата обстановка като цяло.

От средата на месец юли бележи рязко покачване делът на гражданите, които оценяват обстановката като крайно напрегната - от 36,8% през юни на 52,3% в края на юли.

При политическите партии при ГЕРБ имат спад и през септември се радват на 21,3% от подкрепата на избирателите. БСП са близо зад тях с 20,9%. На трето място са ДПС със 7,4%, а Обединените патриоти идват чак на четвърто място с 5,8%.

Под четирипроцентовата бариера остават подкрепящите "Воля" и всички останали.

Има лек ръст на хората, които посочват, че не биха гласували - те са 13,6%, а тези които се колебаят са 16,7%.

На най-голямо доверие се радват омбудсмана Мая Манолова с 60%, а президентът Румен Радев е на втора позиция с 58,1%.

Те са следвани от Европейския съюз, който печели 47,7% от доверието на българските граждани.

Парламентът този път се намира на последна позиция с 23,1% подкрепа ,като преди него са прокуратурата (24%), съдебната власт (25,4%) и правителството (30,8%).