В извънредно включване на живо от официалната си страница във Фейсбук премиерът Бойко Борисов предупреди, че до него е достигнала информация, че се готвят погроми от огромен мащаб и се обърна към всички протестиращи с молба да се пазят взаимно и да не проливат кръв. Той обвини лидерa на "Да, България" Христо Иванов, че е влязъл в сговор с ДПС и двете партии са си вдигнали рейтингите за сметка на държавата при напрежението в парк "Росенец" край Бургас по-рано днес. Борисов заяви, че няма да подава оставка, защото тези, които му я искат, са доказали, че не могат да управляват държавата.

"Езикът на омразата няма да доведе до нищо добро за държавата. Много пъти в нашата история се е случвало. Когато запалиха Партийния дом, понеже чувам, че за това се готвят след малко, нека си спомним как през следващите години всички страни вървяха нагоре, а за България имаше 12 мъртви години, застой, плато", каза Борисов. 

След като към 22.30 часа тази вечер стана ясно, че има пострадали петима полицаи, един от които след взривяване в близост на бомбичка, премиерът се обърна към демонстрантите: "Виждам, че Румен Радев не го боли, когато се хвърлят бомби по полицаи. Те имат семейство, родители, деца, ние също имаме семейства, всички страдаме. Пазете се, не проливайте кръв! Моля ви, протестирайте колкото искате, но пазете полицаите, за да пазят и те вас. Надявам се на здравия разум."

Борисов предупреди недоволните, че не възнамерява да изпълни искането им за оставка на правителството. Като причина той посочи опасността от вкарване на страната в дълбока криза.

"Какво искат? Да строшат Министерски съвет, държавна собственост, да строшат магистрала "Тракия", "Марица", "Хемус", метрото да строшат? Вчера казах, че предстоят изключително тежки месеци и година. Пандемията се развива със страшна сила, а сякаш сме забравили за нея. Никой не спазва мерките. Защо затваряме нощните клубове и дискотеките тогава? Няма смисъл. Предстоят ужасни месеци - спад на БВП с 10%. Който и да управлява, трябва да се търси голям обществен консенсус. Изсветлихме финансите, банковата система - така, както са мечтали поколения десни. И изведнъж - страхотно напрежение!", каза Борисов и подчерта, че познава добре агитките, с чиято помощ недоволството е прераснало в голям и "видимо платен" митинг. Той обърна внимание също, че има много хора, които протестират, защото просто са недоволни от управлението.

"Една партия я харесват 20-30%, но затова е устроен демократичният мир - да се управлява с коалиции. А кои са се наредили до Румен Радев? Мая Манолова предложи Делян Пеевски, Румен Петков беше вътрешен министър, Христо Иванов също беше министър, макар че го уважавам. Нищо не ни задържа освен отговорността, че ще счупят държавата. Тези не могат да управляват, доказали са го. Гледал съм тия коалиции при Орешарски. Оставаме да управляваме, защото щетите са много големи. Светът влиза в най-страховитата си икономическа криза", обяви министър-председателят.

Като още една причина да не подава оставка той посочи възможността, която би предоставил на президента за съставяне на нов кабинет: "Да влизаш със служебно правителство през задния вход, за да се саморазправяш, не е демократично".

Относно напрежението с морската резиденция на Ахмед Доган край парк "Росенец" Бойко Борисов обвини в заговор лидера на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов и председателя на ДС Мустафа Карадайъ. Според него с акцията днес двамата са вдигнали рейтингите на партиите си за сметка на държавата, като на практика са се прегърнали, пели са песни заедно, а лоши са излезли кметът на Бургас Димитър Николов, шефът на местната полиция и ГЕРБ.