Калоян Паргов бе преизбран за лидер на БСП-София след оспорвана надпревара със зам.-шефа на червената група Георги Свиленски, който бе кандидата на лидерката Корнелия Нинова.


Разликата между двамата е 14 гласа. Паргов печели вота със 102 гласа "за" от делегатите на 14-ата конференция на партията, а за Свиленски са гласували 88 социалисти.

"Преди да тръгнем да консолидираме лявото и да даваме сигнали към обществото, трябва да подредим и нашата си къщичка, да се консолидираме ние. Не да действаме по Ленински - преди да се обединим, ще се разделим. А по-скоро по завета на Левски - да си кажем кривиците, па да продължим, че Отечеството ни чака", каза той.

На 14-ата си конференция Софийската организация на БСП прие декларация, в която настоява за оставка на главния прокурор. 

"На 9 юли сутринта в сградата на президентската институция нахлуха прокурори и тежко въоръжени лица, тършуваха из кабинетите и задържаха двама съветници на президента. В нито една цивилизована държава не е възможно въоръжени лица да окупират президентството", посочват от БСП-София.

"Ние, социалистите от София, заявяваме своята неизменна привързаност към демократичните конституционни принципи и подкрепяме държавния глава на Република България - президента Румен Радев, и вицепрезидента Илиана Йотова", се казва в декларацията.

"Изразяваме остър протест срещу прокурорския погром над правовия ред и оскверняването на българската държава и държавност. Осъждаме категорично опита за държавен преврат, извършен на 9 юли от управляващата клика, която е готова да предизвика дори етническо напрежение в страната. Настояваме за незабавна оставка на главния прокурор", заявяват социалистите от София.