Днес писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и на лидерите на партии от ЕНП от тези държави, с молба да подкрепят усилията на българските евродепутати за удължаване на срока за дебати и изработване на едни по-балансирани и справедливи мерки по пакета "Мобилност". Това обяви министър-председателят Бойко Борисов в официалния си профил във "Фейсбук".

В сряда сутрин евродепутатите първо ще трябва окончателно да решат дали промените в пакета изобщо да бъдат гласувани, а лично председателят на Европарламента Антонио Таяни изрази позиция, че те трябва да бъдат отложени, тъй като има правни неясноти в част от текстовете.

"Благодаря на председателя на ЕП Антонио Таяни, с когото разговарях миналата седмица по темата, че взе предвид аргументите срещу настоящите текстове, които му изложиха и евродепутатите от България, Унгария, Полша, Латвия и Литва. Таяни обяви, че има правна неяснота, след като 2/3 от текстовете са отхвърлени от Транспортната комисия и Европейският парламент утре отново ще гласува дали пакетът да остане в дневния ред на тази пленарна сесия", допълва премиерът.

По-рано днес позиция по пакета "Мобилност" 1 изрази и транспортният министър Росен Желязков, който обяви, че ако пакетът не мине утре, това ще е неговият крах.