Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще представи утре кандидатурата на България с придружаващите писма за чакалнята на еврозоната. Той уточни, че е поканен на разширеното заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от еврозоната в рамките на започналия двудневен Европейски съвет в Брюксел.

Ще ги запозная с направеното досега, уточни премиерът. "Да откажа ли? Да кажа: "Не, не, това е работа на финансовия министър?", попита Борисов във връзка с отправената му покана.

Той отбеляза, че нашата страна вече изпълнява и петте критерия за преминаване към механизма ERM2. Утре щял да постави въпроса за предявените нови допълнителни изисквания за влизане в чакалнята на еврозоната (членство в Банковия съюз).

Премиерът добави, че финансовият министър Владислав Горанов е поканен на 14 юли на среща на своите колеги от Еврогрупата. Борисов уточни, че най-вероятно Горанов ще внесе тогава писмото с българската заявка, подписано от министъра и управителя на БНБ Димитър Радев.

"Ние не сме виновни, че относно доходите първо бяха ликвидирани толкова производства в България. Само 4 реактора на АЕЦ "Козлодуй" бяха затворени. Не сме виновни, че излизайки от социалистическия лагер милиони отидоха в демократични страни през 1990 г. Не сме виновни към момента, че биват подмамвани с по-големи заплати доктори, инженери, програмисти, софтуеристи в по-скъпо платените западни държави. Конкурентоспособността чак сега започваме да я поставяме на дневен ред, като основен фактор с повече финансиране в образованието, с програмата за дигиталния пазар", коментира още Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". Така той коментира неформалното условие за реално сближаване на доходите, поставено от някои страни.

Неотдавна главният икономист на Европейската централна банка Питър Прат заяви - по адрес на България - че номиналните критерии (на които страната ни отговаря) трябва да бъдат уважавани, но големият въпрос е за постигането на устойчиво сближаване. Когато се стигне до шокови ситуации, а те винаги се случват, колко устойчиво е обществото, запита Прат, цитиран от БНР.

Говоря и за политически, и икономически шокове. Не е въпросът само за икономическата устойчивост, но и за социалния консенсус, който сте постигнали в страната си, коментира главният икономист на ЕЦБ.

Ясно е, че макар да не са формализирани като Маастрихтските (техническите) критерии, определящи за България са критерии, свързани с догонването на доходите в ЕС - т. нар. реална конвергенция.