Премиерът Бойко Борисов съобщи, че се е договорил със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис България да получи пътна карта за влизане в чакалнята на Еврозоната до един месец.

Това министър-председателят каза на конференцията "Европа отново на път - икономическата логика срещу митовете", иницирана от президента на ПЕС Сергей Станишев и Ева Майдел, член на ЕП и председател на Европейското международно движение.

В тази пътна карта ще бъдат изброени дейностите, които трябва да свършим, за да се придвижим към приемане на еврото.

Премиерът бе категоричен, че процесът е дълъг, няма да стане за няколко месеца, но посочи една година като реалистичен срок да бъдем приети в чакалнята на Еврозоната.

По време на дискусията Борисов коментира и какво би станало, ако не участваме в Еврозоната. Тогава не би трябвало да се сърдим, че едни държави, които имат обща валута, членове са на банковия и паричен съюз, искат да се развиват на първа скорост, а тези, които имат претенции, различни от тези, могат да си правят тяхната политика, посочи той. Иначе нашият валутен борд е стабилен, 1,4 процента инфлация - до 2 процента е добре, отбеляза министър-председателят.