Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с лидерите на Дания, Швеция, Нидерландия и Австрия - премиерите Мете Фредериксен, Стефан Льовен, Марк Рюте и канцлера Себастиан Курц, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

В разговора участва също президентът на Румъния Клаус Йоханис.

По-рано пред журналисти Бойко Борисов отбеляза, че именно тези страни - Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия, втвърдяват становището си и искат по-ограничен бюджет на ЕС. Те са нетни вносители и трябва да покрият дупката в бюджета на ЕС, отворила се след напускането на Великобритания. Но в същото време настояват за съкращаване на средствата за нетните получатели, страните като България и Румъния, а и другите от Централна Европа.

Себастиан Курц например написа вчера в Туитър, че вноската на страната му не може да достига прекомерни равнища и добави, че интересите на австрийските данъкоплатци са в центъра на вниманието му.

Във фокуса на срещата на Борисов с четиримата лидери бяха преговорите за новия бюджет на ЕС. Българският премиер застъпи позицията, че за да бъде постигнато съгласие по Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. трябва да се приемат разумни компромиси в името на по-доброто бъдеще, устойчивото развитие, конкурентоспособността на ЕС и на изглаждането на неравенствата в рамките на европейското семейство.

"Средствата от ЕС са двигателят, който ни помага да се движим по-бързо напред. В този контекст традиционните политики като Кохезионната и Общата селскостопанска продължават да бъдат изключително значими наравно с новите европейски цели - иновации, конкурентоспособност, високи технологии", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов, цитиран в съобщение на МС.

След тази среща Борисов разговаря и с френския президент Еманюел Макрон и с премиера на Люксембург Ксавие Бетел, както се вижда от видеото. Въпреки умората продължаваме да работим в пълна кондиция на духа с президента Макрон, написа Борисов.