Трябва да бъдем много предпазливи, когато говорим, заяви премиерът Бойко Борисов по повод днешните преговори в Европейския съвет за бюджета на ЕС до 2027 година. По неговите думи 60 млрд. евро по-малък бюджет означава много трудни преговори.

Очаквам дълга нощ, всяко едно от предложенията ми мисля, че е угодно на всички държави, добави той пред български журналисти преди началото на заседанието. Премиерът отбеляза, че няма краен срок за завършването на бюджетните преговори.

Борисов посочи, че за нашата страна е важно да не бъдат намалявани средствата за сближаване и земеделие; да не се променя правилото за срока на изпълнението на проектите, финансирани от ЕС, както и делът на националното им съфинансиране. Премиерът отбеляза, че намаляването на допълнителния срок за усвояване от три на две години би натоварило националния бюджет и би довело до връщане на средства заради правилата за оспорване на проектите.

Снимка: Министерски съвет

По въпроса за приемането на България в еврозоната той поясни, че не е предлагал нашата страна да се откаже. Искам всички хора да разберат, че е за доброто на държавата, а не за доброто на някоя партия или човек. Като държава сме подписали договор за присъединяване към ЕС, където сме поели ангажимент да приемем еврото. Еврозоната и Зеленият пакт са взимане на решения за десетилетия напред. Казах, че такова решение не е редно да се вземе от един човек, от един министър или една партия, защото е за десетилетия. Затова малко забавяме темпото, поясни премиерът по повод влизането на нашата страна в т. нар. чакалня на еврозоната.

Снимка: Министерски съвет

По неговите думи досега са били търсени мнения против влизането в еврозоната, като на инат и за да излезе той виновен. Премиерът отбеляза, че когато е обявил намерение да се изчака до постигането на общо съгласие, са се намерили поддръжници на еврото у нас. Такава подкрепа за еврозоната не съм очаквал. Да бъдем национално отговорни, това е нещо хубаво, призова Борисов.

Снимка: Министерски съвет

По повод обявеното намерение президентът Румен Радев да пътува до Москва за празненствата за 9 май и възможността да се обсъждат енергийни проекти, премиерът изрази очакване да научи повече. Ще се радвам да ни информира, за да сме в отбор, посочи Борисов.

С удоволствие бих научил за какви енергийни проекти между България и Русия се говори, това ми е важно, защото сигурно трябва нашите министри да ги изпълняват, добави той. Премиерът допусна, че може би става дума за изграждането на нов химически завод на "Лукойл", както е било обявено наскоро от представител на дружеството на срещата в Давос.

Снимка: Министерски съвет

Матеуш Моравецки: Започващите преговори по бюджета на ЕС са най-сложните в историята

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви днес, че започващите преговори в ЕС по многогодишния бюджетен план на съюза за 2021-2027 година ще бъдат най-сложните в историята.

Преговорите по бюджета, които започват, са най-сложните в историята в сравнение с предишните. От една страна Великобритания излиза от ЕС и дори вече е излязла, което означава, че парите ни намаляват с около 8-9 милиарда евро годишно. От друга много страни поставят нови цели и настояват за промяна в структурата на бюджета, допълни Моравецки.

Литва иска на сегашната среща на високо равнище на ЕС гаранции, че Брюксел няма да ореже дотациите за страната в новия седемгодишен бюджетен план. Тези пари трябва да бъдат компенсация за това, че 10 на сто от литовските граждани вече са заминали за Западна Европа след влизането на страната в ЕС през 2004 година. Това заяви днес президентът на Литва Гитанас Науседа при пристигането си в Брюксел.

"Планирам да издействам за страната си съществено финансира по-специално от фонда за развитие и преки дотации за нашите фермери, с които по-рано се срещнах в Брюксел", заяви Науседа, цитиран от ТАСС.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел посочи, че Германия е изпълнена с решимост да постигне решение. Дали ще ни се удаде да направим това, засега не можем да кажем, допълни Меркел при пристигането си за днешната среща. Надявам се обаче, че ще има поне значителен напредък, допълни германския канцлер.