ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС са се разбрали да търсят най-добрите професионалисти за регулаторите, стана ясно от думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента.

По-рано от БСП, коментирайки приетите промени в Конституцията, изказаха подозрение, че трите управляващи формации ще си разпределят регулаторите.

След промените в Конституцията и приемането на бюджета, следващата тема ще са регулаторите, заяви Борисов. Сега с Христо Иванов (съпредседател на "Демократична България"), ДПС и Асен Василев се разбрахме, че ще търсим най-добрите професионалисти, обществено доказани, чисти, независимо кой ги предлага, разясни той.

Като приоритет в момента от управляващите посочиха бюджета на държавата за следващата година, чието второ четене в момента е в пленарната зала.

Оттук нататък ще се занимаваме с бюджета, защото пряко засяга всеки един човек - от софийската до най-малката община, обясни Бойко Борисов.

Той призова президентът Румен Радев бързо да издаде указ за обнародване в Държавен вестник на приетото решение на НС за отпадане на таксата за пренос на руски газ. Целта е Унгария да не може да даде вето на членството ни в Шенген, уточни Борисов. 

"Днес чакаме решението на Нидерландия, дано всичко да е наред и да остане да преговаряме само с Австрия", каза лидерът на ГЕРБ.

Министърът на финансите Асен Василев пък изрази надежда днес или най-късно утре да приключат с приемането на държавния бюджет за следващата година, основните параметри са ясни, всички общински проекти - над 1500, са включени в общинската програма, коментира в кулоарите на Народното събрание

Добре е да се каже, предвид на многото спекулации дали ще се съберат данъците, че към 18 декември изпълнението на ДДС от сделки в страната е на 98,4 % от планираното, данъците се събират, средства има, ще завършим годината с по-малък дефицит от прогнозирания, изтъкна министърът, цитиран от БТА. Той добави, че за догодина са заложени доста реалистични приходи и очакванията са без проблем да бъдат спазени Маастрихтските критерии.

Това е напълно безпрецедентен бюджет, в него има 1500 проекта на всички общини, това се случва за пръв път - всички общини, независимо кметовете от коя партия са, безусловно ще получат реализация и хората няма да бъдат делени по цвят и по партия, коментира председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. Когато се говори за вредите от "сглобката", трябва да се говори и за ползите, смята той.