Премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев, председателят на парламента Цвета Караянчева и главният прокурор Сотир Цацаров се обявиха против забраната за публикуване на социологически данни преди края на изборния ден.

Според последните промени в Изборния кодекс, приети през февруари от депутатите, медиите не могат да оповестяват резултати от така наречените екзитполове дори в социалните мрежи. Някои медии дори вече бяха глобени заради нарушение на забраната.

Най-директен по този въпрос беше Борисов, който заяви пред журналисти:

"Това е лицемерие, много пъти съм го казвал. Нещо повече - не само, че трябва да ги публикуват, а трябва всяка агенция, която е лъгала през този месец, като излязат резултатите, ако са любезни медиите, да пишат - никога не познала резултатите агенция еди коя си или даваща лъжливи надежди или преднина на еди кой си. Нали има справедливост. Не може да се лъже така безогледно и да вземат огромни пари оттук-оттам и да внушават нещо. Честността е най-важното нещо. Аз не ги гледам агенциите и днес съм забранил кой и да е да ми казват какви са резултатите".

Цацаров също критикува явно промените:

"Излишно е да лицемерничим. Едва ли статистиката в деня на вота ще повлияе в последния момент на избирателя. Убеден съм, че 99% от хората като мен идват да гласуват с ясно решение. И съм сигурен, че тези, които отидат до урните, не се интересуват от оцветените колонки. Хората мислят и не бива да ги подценяваме".

На въпрос дали подкрепя отпадането на забраната за съобщаване на резултатите от екзитпол в изборния ден, държавният глава пък отговори, че "Народното събрание вече се е произнесло ясно по този въпрос".

"Отваряме още една възможност за манипулация и фалшификация с това решение", коментира обаче той.

По-рано председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също подкрепи публикуването на данни в изборния ден.

"Лично говоря от мое лице, защото гражданите трябва да бъдат информирани", каза тя, макар с гласа си в парламента да е подкрепила тези промени в Изборния кодекс.