Много сериозно сме се подготвили за "жътвата" на канабиса, съветвам жътварите да не отиват да жънат - това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на представяне на ново изследване за контрабандата на цигари в България за първото тримесечие на 2018 г.

"Предупреждавам ги и ги съветвам да не отиват да жънат, наблюдаваме ги отгоре и ги чакаме. Наблюдаваме нивите и чакаме да ги ожънат, за да има доказателства за пред съда, за да покажем, че не е израсъл на самотек. Предупреждавам ги, защото по-добре да знаят и да не се вкарват в затвора. Положили са труд, садили са го, но да не го прибират. Моят съвет към главните жътвари е това. Добре сме се подготвили", настоя премиерът.

Контрабандата на цигари е паднала на 5,8%, имаме 77 задържани трафиканти, от които и деца, отчете още той.

"В пари разликите между нас и Италия например са в стотици милиони, а може би и милиарди. Така че приходите в бюджета на държавата от контрабанда ни позволиха да направим много и в социалната сфера, и за заплатите на МВР, и на учителите, и на служителите на затворите, за въоръжение и техника, за пенсионерите по Коледа и Нова година, 15 млн. повече и за БАН - не знам сега защо се карат, 10 млн. лв. повече за Софийския университет, миналата седмица милиони дадохме и за метрото в София, за общините - за всяка махала да се направи обреден дом, игрище, път, детска площадка и т.н. Има места, на които дори не е имало път, а сме дали", коментира Борисов.

За последните 6 месеца сме хванали над 10 млн. къса цигари, от които най-много в Плевен и в Стара Загора, добави министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

"Всяка седмица от април правим справка какво точно сме хванали и за последната седмица са 103 хил. къса цигари и 50 хил. кутии", уточни той.