Патриарх Неофит, в упражняване на правомощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храм "Св Николай Мирликийски", известен като Руската църква, лично назначи със своя заповед свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения, съобщиха от Светия синод.

До затварянето на Руската църква "Св Николай Мирликийски" се стигна след решението за експулсиране на трима духовници от Русия и Беларус по подозрения за шпионаж в полза на Москва.

Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега, вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа, допълват от БПЦ.

От Светия синод изтъкват, че действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони, категорични са митрополитите.

Всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Светия Синод на Българската Православна Църква, което вероятно ще бъде следващата седмица.

Главата на Българската православна църква е информирал за предприетите действия със свое нарочно писмо патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни, допълват от синода.

Преди да поемат своите задължения, духовниците бяха приети от Негово Светейшество в сградата на Софийска света митрополия, който ги благослови и им даде своето Първосветителско наставление в носенето на предстоящите отговорности.

Междувременно от правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Николай Денков е в контакт със Светия синод на Българската православна църква по казуса с църквата "Св. Николай Мирликийски".

В разговор с негови представители той е заявил готовността на държавата да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма, ако това е в нейните правомощия и Светият синод сметне за необходимо.