Словесната престрелка между президента и премиера отново се изостри - след като Румен Радев отправи остри критики срещу Бойко Борисов за позицията на кабинета в защита на Унгария и избора на Младен Маринов за вътрешен министър, последва рязък отговор.

"Нямаме двояка позиция. В България това, което сме казали, сме го доказали. Няма такава точка, нито в кулоари, никъде - да се обсъжда Унгария. Взетото на оперативно заседание на Министерски съвет решение за Унгария няма правна стойност от гледна точка на правилника. Има морална стойност, че ние като кабинет сме го взели и стоим твърдо зад него. Само се показва пръстче и веднага се търси от президента как да ни атакува, за да стане пред всички ясно, че има война. Няма, аз не искам да воювам с никого. Има толкова по-сложни външни врагове. Сега Тереза Мей ни обясняваше за Скрипал, за химическите оръжия", заяви Борисов пред журналисти в Залцбург, където е на среща на лидерите на ЕС и се прегърна приятелски с унгарския премиер Виктор Орбан.

Снимка: AP/БТА

По думите му В България се разиграва драма, която я няма в дневния ред на Европейския съвет - до този момент нито официално, нито неофициално не е обсъждано налагането на санкции срещу Унгария. Той изтъкна, че вчерашното решение било правителството да започне да разработва стратегия, "която България да има, ако, когато един ден се стигне до налагането на тази санкция". В същото време подчерта, че Орбан трябва да направи някои отстъпки пред Европа.

"Кое е различното от това, което сме казали? Единствените, които сме изразили ясна позиция, сме ГЕРБ относно Орбан и Унгария. БСП пред ЕС не казаха нищо, най-лесно е да се хвърли всичко върху нас. Това са голи приказки в лицето на Нинова и президента, а ние от ГЕРБ - имаме действия", добави той.

И обвини Радев, че повтаря тези на лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че Борисов прави двойна външна политика - една за пред българските граждани и една за пред началниците навън.

По думите на министър-председателя обаче позицията на ГЕРБ била ясна - нейните евродепутати гласуваха против санкции срещу Унгария,  докато в България БСП говорела в подкрепа на Орбан, нейните представители в Еевропарламента гласували срещу него.

Борисов коментира и критиките на президента за Младен Маринов, Борисов. По-рано днес Радев заяви:

"Парадоксално е, премиерът маха министъра на вътрешните работи заради "мърлявата", както той се изрази работа на полицията, а по закон тази работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар на МВР, който пък съответно заради тази мърлява работа се предлага за министър".

"Питам един държавен глава не би ли трябвало да е баща на всички партии, не би ли трябвало да е еднакво отдалечен от всички партии, не би ли трябвало да е обединителят на нацията. Има право на своето мнение. Аз ако почна за Пламен Узунов или за неговите съветници какви служители са? Това помага ли на институциите? Това добре ли ще бъде за институциите?. Нима там при него няма един, който беше застанал с хитлеристки поздрав (Узунов - б.р.)? Отговорността се понася от тези, които са избрани да управляват. Президентът Радев най-сетне да си направи партията или да оглави БСП, да излезе на избори, да си подреди министри и да управлява. Като дойдат избори, ще изберат него, друг или трети и той ще назначи необходимия министър. Ние така сме преценили в коалицията, тези хора сме предложили и мисля, че се справят добре. Ще се справят и по-добре. Със сигурност може да има и по-добри кандидатури. Всеки ден ние биваме подлагани под критика. Не чухме нищо за БСП, за "Ролс-Ройс"-ите".

Пламен Узунов беше служебен вътрешен министър в началото на 2017 година, а след това стана съветник на президента Радев. Узунов беше назначен за шеф на областната дирекция на МВР в Пловдив по време на мандата на Пламен Орешарски, а през 2015 г. подаде оставка след скандал с прикриване на инцидент от полицията.

Междувременно Бойко Борисов коментира, че ако Пламен Манолев, който беше номиниран първо за транспортен министър, му бил казал по-рано за участието си в катастрофа, е щял да заеме поста.