Премиерът Бойко Борисов се появи изненадващо на редовния седмичен брифинг на здравните власти и отговори задочно на коментарите на президента Румен Радев в полемиката им за датата на изборите.

Държавният глава първо обяви, че ще насрочи парламентарния вот на първата възможна дата - 28 март, но преди два дни свика консултации с медици, за да се прецени дали тя е най-подходяща. Според него нямало никакво потвърждение, че държавата е готова да проведе избори по време на пандемия. Радев обаче увери, че ще издаде указ за датата до края на януари.

"Вчера бяха отправени няколко въпроса към мен - когато държавният глава говори, не мога да ги подмина. На 7 декември президентът определя 28 март за дата на изборите, на 19 декември я повтаря в "Годината" на Дарик радио. Към 7 декември 2020 г. имаме в болниците 7 хил. души. Днес имаме 4262 души. На 7 декември са в интензивни отделения 516, днес - 379 души. На 7 декември 68 са починали, 59 са днес. Сиреч, кой диктува на президента 28 март виждайки социологическите агенции, че ГЕРБ е първа сила засега, желание да ги отлага? Това си е негово право, но след като два пъти е споменал 28 март, ние се готвим за тогава.. Много нечистоплътно е да искаш медицинските лица да дадат прогноза за 28 март. То за времето не може да се даде прогноза. Няма медицински специалист в света, който да излезе и да каже - на 28 март пандемията ще е подминала или ще е в пик, такъв в света няма", заяви днес Борисов.

Той отново подчерта, че в изцяло правомощие на президента е да определи дата на избори, но: "Считам, че да ни вика за консултации е само да си измие ръцете с нас за датата 28 март".

"За радост, имаме изключително компетентен щаб и мерките са най-меки и най-щадящи психиката на хората, и в същото време дават възможност на икономиката да работи, да се покрият огромните разходи от пандемията", изтъкна премиерът.

Борисов не пропусна и атаката на Радев, който заяви, че е логично ДПС да подкрепи министър-председателя на изборите, защото "са ортаци в бизнеса и политиката" с депутата Делян Пеевски (от партията заявиха, че няма да застанат зад президента за втори мандат - б.р.), както и че е "довереното лице" на турския президент Реджеп Ердоган.

"Бях упрекван в орташка връзка с Пеевски. Вчера на един хубав български празник - Богоявление, когато знамената се осветяват, изведнъж се заговори за ортаци. То и аз мога да му кажа, че е ортак с Черепа! Мога. Какво общо имам аз с Пеевски? Години сигурно не съм го виждал. ДПС е подкрепяла управлението в няколко момента. Това е покупката на F-16, евроатлантическите закони и решения, Истанбулската конвенция... Толкоз. Нито едно друго нещо.  С уважение - ДПС си подкрепи Румен Радев за първия мандат, не Цецка Цачева - помните. Оставката ми я искат всеки ден и е на ръба кворума, благодаря на колегите от "Обединени патриоти", че държим кворума, особено на Валери Симеонов. Така че, какво общо имам аз с ДПС? Те могат да си сменят решението. Оставката ми я искат, заедно с БСП, и всеки ден блокират кворума. Битката ще е ГЕРБ - ДПС. Огромна част от българските мюсюлмани се насочват към ГЕРБ, това е видно", каза министър-председателят за ДПС.

А по повод Ердоган допълни:

"ДПС си е партия, която си има почетен председател и председател. Етническата карта е нещо, с което не трябва да се играе. Особено едновременно с ДПС и Ердоган заедно. Да се вкарва президент на друга държава е вътрешно махленско, защото спорът отдавна не е политически, а вътрешно махленски, за съжаление... Видят ли, че са на зор, вадят тази тема. Аз съм започнал да печеля изборите сам, мажоритарно, като кандидат за кмет на София, аз съм си побеждавал сам и българският народ ми е дал своето доверие. Ердоган май тогава беше кмет. Да кажат, че ми е помагал... Това, че президент на една държава ме уважава и ме нарича приятел - това е само добре. Същото правят и президентът на Сърбия, на Гърция, на Румъния. И затова ако има конфликт - от ЕС казват: опитайте с дипломация. С нашите съседи мюсюлмани ние водим най-добрата политика и дипломация".

За самото гласуване Борисов заяви, че се ползват чуждите протоколи - от страни, минали през избори по време на пандемия и няма да "измисляме топлата вода".

"Но пратете едно писмо до СЗО и поискайте да ви дадат прогноза как се развива пандемията към март месец. До най-големия германски институт "Роберт Кох" изпратете запитване - кажете: нашият президент ни упреква, настоява да му кажем каква ще е пандемичната обстановка към 28 март. Толкова ли са слаби тези институти, че те не могат да дадат указания на своите президенти кога ще има локдаун? Най-големите икономики са в изолация", обърна се премиерът към здравния министър и представителите на НОЩ, иронизирайки президента.