Българският министър-председател Бойко Борисов участва в тържествена церемония за откриване на паметник, посветен на спасяването на евреите от българския народ по време на Втората световна война. Паметникът бе открит в парк "Чарлз Клор" в Тел Авив, Израел.

Премиерът посочи, че освен близо 50-те хиляди спасени евреи, архивите разкриват, че спасените всъщност са много повече, защото българският народ е помогнал на още други хиляди евреите да избягат. По този начин се оказва, че България е спасила близо 100 000 евреи.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изтъкна, че евреите никога не забравят истинските си приятели. Той посочи, че в онези мрачни времена единствено българският и датският народ са се застъпили за тях. Затова Нетаняху бе категоричен, че евреите никога няма да забравят смелата постъпка на българите, които са лягали на релсите и по този начин са попречили на влаковете да потеглят към лагерите.

Кметът на Тел Авив Рон Хулдаи заяви, че израелският народ винаги ще бъде признателен на българския народ.

Идеята за "паметник на спасение" - символ на подвига на българите за спасяването на евреите през Втората световна война, се е зародила през 2013 година, като целта е да се изработят два еднакви паметника - един в София и един в Тел Авив. Този в София е открит през 2016 г. до Народното събрание.