Индия винаги е била приятелска страна за България. Свързват ни исторически отношения в дух на приятелство и конструктивност. Индия е изключително важен партньор за България. Това каза президентът Румен Радев на съвместните изявления с индийския си колега Рам Нат Ковинд, който е на държавно посещение в България до 6 септември.

По-рано днес индийският държавен беше посрещнат с военни почести на площад "Св. Ал. Невски", където присъстваха и съпругите на двамата държавни глави.

Снимка: Пресслужба на държавния глава

Възстановяваме диалога на най-високо политическо ниво след 15-годишна пауза. Това посещение е изключително важно за развитието на сътрудничеството между нашите две страни, защото е предусловие за развитие на отношенията във всички области от взаимен интерес - търговия, икономика, наука и образование, инвестиции, туризъм, културен обмен, каза президентът Румен Радев, който също така напомни, че Индия се оформи като глобален фактор в световната икономика, не само заради обема на икономиката си, но заради изключително високия си и устойчив темп на икономическо развитие, особено в области с висока добавена стойност като информационните технологии, комуникациите, отбранителната индустрия, фармацията, изследванията на космоса, приложни научни изследвания. Това са били и областите, които двамата президенти са обсъдили като особено перспективни за по-нататъшното сътрудничество, предаде БТА.

Снимка: БТА

Радев отбеляза също тежестта на Индия в системата на международните отношения, не само заради населението й, което е около 1 млрд. и 300 млн. души, но и заради активната и конструктивна външна политика, в дух на диалог, мир, добросъседство и борба срещу глобалния тероризъм.

Снимка: БТА

Двамата президенти са обсъдили двустранните отношения в областта на икономиката и търговията, където по думите на Радев има задоволителна правно-нормативна рамка, но резултатите каетгорично не удовлетворяват. Стокообмен от порядъка на 200-250 млн. долара годишно са далеч от нашите възможности, добави българският президент. Позицията беше споделена и от индийския президент, който каза, че и двамата са съгласни, че трябва значително са се подобри икономическото партньорство, за да може то да отразява задълбочеността и солидността на политическите отношения.

Като отбеляза бързия ръст на индийската икономика, президентът Ковинд посочи, че България може да бъде ключов партньор за Индия в сектора на отбраната, както и в други области.

Сред обсъдените от двамата президенти теми е била и възможността за откриване на директна авиолиния между двете държави. Традиционно добри са двустранните отношения в областта на отбранителната индустрия, научните изследвания в нея, каза също президентът Радев. Двамата са обсъдили възможността за сътрудничество и във военното образование.

Взаимоотношенията между България и Индия се коренят далеч в историята. Имаме солидна основа и на нея трябва да изградим едно съвременно партньорство, основано на споделени демократични ценности и ангажимент към глобалния мир и сигурност, каза президентът Рам Нат Ковинд. Той посочи, че са обсъдили всички аспекти на двустранните отношения, като са препотвърдили ангажимента за разширяване на партньорството в областта на икономиката, отбраната, науката, технологиите, образованието, културата.

Преди изявленията, в присъствието на двамата президенти, в Гербовата зала на "Дондуков" 2 бяха подписани няколко двустранни документа - Меморандум за сътрудничество в областта на туризма; Меморандум за разбирателство между Индийския съвет за културни отношения и СУ "Св. Климент Охридски" за гост-преподавател по хинди; Меморандум за сътрудничество между Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика и Глобалния център за сътрудничество по ядрена енергия; Програма за сътрудничество в областта на науката и технологиите за периода 2018-2021 година. А на започналия днес двустранен бизнес форум в София е бил подписан също Меморандум за разбирателство между Българската агенция за инвестиции и "Инвест Индия".