Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е депозирал доброволния си отказ от имунитет, съобщи самият той в кулоарите на парламента.

"Отдавна е депозиран отказът ми от имунитет - тази дъвка да спрат да я дъвчат. Вчера го изпратих на Росен Желязков и днес вече го е завел", заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а минути по-късно го потвърди от трибуната и Росен Желязков.

Преди два дни Борисов заяви, че сам ще даде имунитета си и няма да бъде жертва на шантаж и изнудване. От тогава до сега от БСП питат какво става с имунитета - дали вече е депозиран. От партията попитаха и вчера в пленарната зала, а председателят Росен Желязков им каза, че ще ги уведоми, когато има такава информация.

Борисов коментира и визитата на украинския президент у нас и обобщи, че без компромиса за сформиране и подкрепа за редовно правителство, направен от ГЕРБ, такова посещение е нямало да има. 

"Имало е смисъл да направим правителство и некоалиционно мнозинство. Идването на президента Зеленски се случи на базата на компромиса, който направихме да отстъпим нашия мандат и премиерското място, за да се създаде правителство. Иначе такова посещение нямаше да има", коментира в кулоарите на парламента Бойко Борисов.

Той показа задоволство от подобрените отношения между партньорите зад кабинета, които се заздравили покрай посещението на Зеленски.

"И действително с Кирил Петков бяхме заедно, преглъщайки и его, и самовлюбеност, показахме, че заедно можем да постигнем успехи", отчете Борисов, като добави, че вчера е било много забавно.

"Механизъм за сътрудничество, така се нарича в момента управлението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ", заключи Борисов и изрази увереност, че ПП-ДБ ще си спазят обещанието за ротацията.

"Струваше си да направим правителство, струваше си България да я изведем на позицията, която е направила своя цивилизационен избор", коментира Борисов. "Убеден съм, че в момента няма съмнение в Америка, сред нашите евроатлантически партньори, колко стабилно стои България в това семейство", подчерта лидерът на ГЕРБ по повод посещението на Зеленски.

"Това е голям успех за България, още повече, като видяхме срещата при Радев", коментира Борисов за визитата на украинския президент в София. По думите му целият свят и международната общност веднага са отчели "колко стабилно седи Блгария в момента и колко нестабилно е стояла преди месец", като визира служебния кабинет на президента.

"Струваше си да направим правителство, струваше си България да я изведем на позицията, която е направила своя цивилизационен избор", коментира Борисов. "Убеден съм, че в момента няма съмнение в Америка, сред нашите евроатлантически партньори, колко стабилно стои България в това семейство", подчерта лидерът на ГЕРБ.

Борисов благодари на Христо Гаджев и Делян Добрев за активната им работа през последните дни в парламентарните комисии и в залата, за да бъдат сформирани огромни мнозинства относно декларацията за подкрепа на Украйна, деблокирането на военния резерв и решението за бъдещето за реакторите за АЕЦ "Белене".

"Г-н Денков, когато похвали правителството на Кирил Петков, пропусна да каже за вицепремиера Корнелия Нинова, защото от вчерашните ми разговори с президента Зеленски, с външния мистър Кулеба и с останалите колеги разбрах, че ние през тези години сме изнасяли огромно количество оръжие", коментира още Борисов. Според него това е прикривано, най-вероятно чрез комисионерите, оръжие не е изнасяно директно за Украйна.

"Всъщност вчера това, което стана, е, че елиминирахме посредниците", обобщи Борисов по повод решението за изчистването на складовете от боеприпаси с изтекъл срок на годност, които можем да предоставим на Украйна.

Подчерта и подкрепата на тъй наречената опозиция - ДПС и ИТН, които подкрепиха декларацията за членството на Украйна в НАТО, продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене", както и подновяването на военните боеприпаси. Техните лидери също бяха на срещата със Зеленски в НИМ, наред с представителите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ.

Борисов обясни и защо Зеленски не е дошъл в парламента - заради "Възраждане".

"Защото го бяха заблудили, че "Възраждане ще правят някакви ексцесии, саботажи и аз лично му обясних, че това не е в техния стил", каза Борисов. 

"Те имат ясна позиция и в същото време целта им, като следя техните изяви в Европа, е да се приобщат към "Алтернатива за Германия", сходни партии в Австрия и Италия. Съжалявам, че срещата не беше в парламента. Президентът Зеленски говори пред всички парламенти, пред всички в Сената, Конгреса, а тук се наложи да отиваме в Дом 2, защото от нас не зависеше", съжали Борисов. "Който е правил програмата, той го е заблудил", заключи лидерът на ГЕРБ.

Попитан кога ГЕРБ ще обяви кандидатурата си за кмет на столицата, Борисов отвърна: "Ами, когато му дойде времето".

"Това, че са обявили кандидатурата толкова рано, мисля, че стана ясно какъв кандидат изкараха", каза Борисов по адрес на Васил Терзиев, издигнат от ПП-ДБ, "Спаси София" и "Екипът на София". А на въпроса "какъв?" отговори: "А! Аз само наблюдавам социалните мрежи, не мога да давам оценка. Когато ни дойде време, ще си изкараме наш кандидат". "Знам какви бяха, мен не могат да ме заблудят", каза по адрес на ръководителите на различните управление на "Държавна сигурност" Бойко Борисов и напомни, че тогава е бил пожарникар.

"Приказките за червените куфарчета не съм ги измислил аз, аз още марширувах по плаца, когато се говореше за червени куфарчета, червени мобифони и всичко останало", заключи Борисов. Той изрази надежда и да се разберат за регулаторите с ПП-ДБ и да отпадне принципът, че само техните кандидати са добри и хубави.