Съдебната реформа си я представям преди всички през промените в конституцията, така че да се разреши основния въпрос - да се постигне независимост на съдилищата и да има отчетност на прокуратурата. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV правосъдният министър Атанас Славов. Според него това може да стане до половин година.

"Трябва първо да спомена, че вече съм обжалвал през ВАС избора на Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор. Очаквам ВАС да насрочи делото", заяви той.

Според него вчера са се случили три важни неща, освен спирането на процедурата по избор на нов главен прокурор. За пръв път например направихме изслушване по казуса "седемте джуджета", съобщи още Савов.

"Този ВСС е вече отвъд мандата си да избира нов главен прокурор. И тук искам да уточня, че голямата разлика между освобождаването и избора е в това, че когато освобождаващ предсрочно, ти изпълняваш нещо очаквано, а когато назначаваш - трябва да гласуваш дългосрочно доверие", каза още той.

Министърът на правосъдието е категоричен, че Иван Гешев беше компрометирал длъжността, която заема. Той сподели, че е имало доста сериозни аргументи за негово отстраняване. Започват да се разкриват порочните практики в прокуратурата, уточни още той.

"Борислав Сарафов участваше във вчерашното заседание и на него му бяха зададени въпроси по казуса "Седемте джуджета". Виждам воля у него, каuто и в членовете на ВСС, да започнат да работят по нов начин. Дали това е конюнктурно или не, не мога да кажа, но започват да се случват неща, които дълго време са били невъзможни", каза още Савов.

Днес се избира кой съдия ще проверява Борислав Сарафов. "Това е едно от условията за Шенген и за получаването на пари по ПВУ. Днес ще разберем дали този механизъм за контрол ще сработи", уточни правосъдният министър.

Ние не отслабваме нашите отбранителни способности, а нещо повече. Когато даваме наше старо, но годно въоръжение, го заместваме с ново въоръжениеq каза Славов за военната помощ за Украйна. "Тоест това е добре и за българска армия - да подновява резервите, а не след 2-3 години да ги изгуби буквално, защото са станали негодни", посочи той.

"Ние имаме пряк интерес от тази военна помощ", смята министър Славов. По думите му важното е една държава, която се бори за своята свобода и независимост и иска да е част от свободния свят, да получава нужната подкрепа.

"Макар нашият капацитет за оказване на военна помощ да не е малък, това, което се случва в Украйна, изисква много, много повече. Това каза и президентът Володимир Зеленски вчера", коментира правосъдният министър.

"България със своя значим военнопромишлен комплекс, с резервите, които има десетилетия в Българската армия, може да оказва такава помощ и трябва да оказваме", каза още той.